Uppdraget: offra två liv

Barnflickan skulle mörda - för att visa sin fruktan för Gud

NYHETER

Med sms och telefonsamtal styrde pastorn barnflickan minuterna före skotten i Knutby.

Han hade givit henne ett uppdrag - för att visa sin fruktan för Gud skulle hon offra två liv.

Aftonbladet kan i dag avslöja deras berättelser i polisens förundersökning.

Foto: PRIVAT
"JAG SKULLE PRÖVAS" Polisen misstänker att den nu 27-åriga barnflickan i Knutby hjärntvättades till att bli ett lydigt mordredskap. I förhören säger barnflickan att hon skulle prövas - liksom Gud prövade Abraham i Första Moseboken.

Polisen misstänker att den 32-årige Knutbypastorn hjärntvättade sin 27-åriga barnflicka till ett mordredskap. Via sms - anonyma och undertecknade - ska han under månader ha övertygat henne att hon stod inför en prövning.

I förhören säger barnflickan att hon skulle prövas på samma vis som Gud prövade Abraham i Första Moseboken.

Framme på morgonen

Abraham beordrades att en tidig morgon offra sin ende son Isak.

Barnflickan fick order att döda pastorns fru Alexandra, 23, och grannen Daniel Linde, 30.

Hon körde därför bil från Småland till Knutby under natten den 10 januari. Strax före klockan fem - en tidig morgon - anlände hon till pastorns villa. Samma villa som hon två månader tidigare tvingats lämna efter att ha attackerat pastorns hustru med hammare.

I barnflickans ficka låg nyckeln hon haft som inneboende. Försiktigt öppnade hon dörren, klev snabbt in och stängde om sig. Hon visste vad hon skulle göra, men tvekade. Ur fickan tog hon sin mobiltelefon och satte på den.

Sprang snabbt ut

In i det sista hoppades barnflickan att prövningen skulle vara över - att det skulle finnas ett anonymt sms som sa att hon redan hade visat sin tro. Men något meddelande låg inte i inkorgen.

Hon gick uppför trappan och avfyrade skotten mot den sovande pastorshust-run. Skotten ekade genom villan och hon sprang snabbt ut.

I förundersökningen berättar barnflickan att hon styrdes av pastorn.

Kort efter mordet skickade hon ett sms till pastorn:

"Kan jag ringa?"

Svaret blev:

"Ja."

Barnflickan stod utanför Daniel Lindes låsta dörr när hon slog numret till pastorn. Hon hade mycket konkreta frågor:

- Ska jag bulta på dörren? För att kunna göra det andra?

Ville knacka på rutan

Förundersökningen innehåller två förklaringar - hennes och pastorns. Barnflickan säger att man diskuterade hur hon skulle komma åt Daniel Linde och i tidigare sms ska man ha benämnt pastorsfrun som "Det första" och Linde som "Det andra".

Barnflickan ville knacka på rutan och skjuta honom genom fönstret, eftersom det vore obehagligt att gå in i huset. Enligt henne fick hon då veta att det var mycket svårare och att hon skulle knacka på dörren.

Pastorn säger att det handlar om ett missförstånd. Han hävdar att han syftat på en bibelreferens, eftersom det i passager förekommer att man ska "bulta på porten".

Stirrade in i vapnet

Kort därefter vaknade Daniel Linde av barnflickans ihärdiga knackande. När han öppnade dörren stirrade han rakt in i revolverns mynning och sekunder senare föll det första skottet.

Barnflickan trodde att prövningen var över.

Genom det snötäckta landskapet flydde hon mot sin bil och medan Daniel Linde, svårt skottskadad, ringde SOS började hon sin resa mot Ölandsbron. Dit skulle hon för att bli av med sitt vapen.

Under förundersökningen har barnflickan berättat att hon hade fler saker att göra sig av med.

En längre tid hade hon sparat sms i telefonen, andra samtal och sms fanns sparade i noggranna anteckningar.

När hon kom hem på kvällen skulle hon göra sig av med allt detta. Enligt barnflickan hade pastorn förklarat att det inte skulle vara bra om han drogs in som misstänkt.

Barnflickan kan knappt ha hunnit börja sin resa när pastorn fick nästa samtal. I andra änden var Daniel Lindes vän och inneboende - vittnet Samuel Frankner - som berättade vad som hänt.

Pastorn störtade över till grannhuset. Tillsammans med Samuel Frankner, David Wincent och Kim Wincent fanns han vid Daniel Lindes sida när polis och ambulans kom till Knutby. Och det var pastorn som fanns vid Daniel Lindes sida i ambulansen in till Uppsala.

I det läget visste polisen inte att pastorns fru Alexandra var död. Det avslöjades först när pastorn - samtidigt som han gick mot ambulansen - bad Samuel Frankner att berätta för henne vad som hänt.

Mycket långt förhör

Mycket tyder på att polisen omedelbart uppfattade pastorn som en misstänkt gärningsman. På sjukhuset läkarundersöktes han för att polisen skulle säkra eventuella spår och han togs med till polishuset i Uppsala.

Förundersökningen visar att han förhördes som vittne till skjutningen av grannen. Men förhöret blev långt, mycket längre än något annat förhör under dagen.

Det inleddes klockan 07.18 och pågick till 12.37. Den första pausen gjordes klockan 8.57 och den andra klockan 9.45. Under tiden fick förhörsledarna de senaste uppgifterna från fältet.

När förhöret återupptogs klockan 10.10 var det dags att möta pastorn med uppgiften att hans fru hittats död. I förhöret står:

"XX delges att Alexandra blivit skjuten. Han blir förtvivlad och gråter. Efter ett tag tillfrågas XX om det kan finnas någon som kan vara ute för att göra Alexandra illa?"

Nästa rad:

"XX berättar då att de tidigare haft en inneboende."

Tonen i förhöret var bitvis insinuant och det är uppenbart att polisen betraktade pastorn som misstänkt. Och kort efter att pastorn släpptes på eftermiddagen valde polis och åklagare att telefonavlyssna honom.

Fortsatt avlyssning

Fram tills dess att pastorn och hans nu avförda älskarinna greps förhördes han ytterligare två gånger. Den ena gången hördes han som målsägare, den andra gången som "annan".

Samtidigt fortsatte polisen sin avlyssning.

Den är inte direkt citerad, men av förundersökningen framgår vad pastorn sa i samtalen med sin älskarinna. Han ska bland annat ha uttryckt oro för att han, älskarinnan eller kvinnan som kallas "Kristi brud" skulle dras in i utredningen.

Den 28 januari greps pastorn och sitter nu häktad i avvaktan på nästa veckas rättegång.

Huvudpersoner i dramat i Knutby

Gud bad Abraham döda sin son Isak

I förhören har barnflickan sagt att hon skulle prövas som Abraham prövades av Gud. Här är utdraget ur Bibeln:

Läs också:

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM