Hon sköts ihjäl – med sina barn

Morden på gravida Tally, 34, och döttrarna kan fälla Sharon

NYHETER

Jerusalem

Mordet på en gravid kvinna och hennes fyra döttrar hotar att störta Israels premiärminister Ariel Sharon.

Foto: REUTERS
FARFAR SÖRJER Redan i går begravdes Tally Hatuel och hennes fyra döttrar i den israeliska staden Ashkelon. De sköts ihjäl vid ett bakhåll när de var på väg till den judiska bosättningen Moshav Qatif inne på palestinsk mark på Gazaremsan. Barnens farfar Nir Elias grät ut sin sorg över de vitdraperade kistorna.

Tally Hatuel, 34, och hennes döttrar dödades av palestinska krypskyttar, när de var på väg från en bosättning i Gaza för att delta i protesterna mot Ariel Sharons plan att utrymma de judiska bosättningarna där.

Israel svarade med bombräder och mord på palestinska aktivister.

Men det var för sent.

I går röstade en förkrossande majoritet av medlemmarna i högerpartiet likud mot partiledaren Sharons plan. Stämningen utanför den vallokal i Jerusalem som Aftonbladet besökte, var så hätsk att Ariel Sharons son Omri måste eskorteras bort av polis efter att ha attackerats både verbalt och fysiskt.

Jordskredssegern för bosättarna och den yttersta högern skakar om Israels politiska liv.

En regeringskris är oundviklig, en kris i förhållandet till USA, en partiledarstrid i Likud och kanske ett nyval.

Sharonplanen innebär att Israel avvecklar sina bosättningar på den ockuperade Gazaremsan och en handfull isolerade bosättningar på Västbanken.

Fortsätter bygga

Samtidigt ska Israel expandera sina bosättningar på Västbanken och fortsätta att bygga den mur som delar upp den ockuperade Västbanken i palestinska enklaver utan inbördes sammanhang. Planen stöds av en majoritet av israelerna. Den har fått stark uppbackning från president Bush.

För någon månad sedan verkade en medlemsomröstning vara ett smart sätt för Sharon att sidsteppa motståndet mot planen bland sina ministrar och i sin riksdagsgrupp.

Men opinionen svängde. Allt fler har låtit sig övertygas om att planen innebär en ”eftergift för terror”.

Attacken som dödade Tally Hatuel och hennes döttrar var droppen.

I natt satt Sharon i överläggningar med sina närmaste politiska rådgivare. I dag börjar han kampen för sitt fortsatta politiska liv.

Mats Gezelius

ARTIKELN HANDLAR OM