Så lockades hon till sex

Pastorn utlovade bröllop och himmelsk kärlek för att få barnflickan i säng

1 av 5 | Foto: privat
SKULLE INTE ANMÄLA Pastorn hade lovat att inte anmäla barnflickan efter att hon genomfört dådet. Det gjorde han redan i det första förhöret som hölls med honom efter att det kommit fram att hans hustru skjutits till döds.
NYHETER

För att få sex lovade pastorn sin barnflicka himmelsk kärlek och äktenskap.

För att få henne att mörda berättade han om drömmar om två gravstenar - fruns och grannens.

Aftonbladet kan i dag avslöja nya detaljer ur hennes berättelse.

En påskmiddag i april 2001 blev starten på pastorns och barnflickans relation. Han och hustrun Alexandra åkte från Knutby till barnflickans och hennes makes lägenhet i Rimbo.

Barnflickan skulle hjälpa pastorn med förböner till kvinnan som kallas "Kristi brud". En månad senare började deras relation att fördjupas.

Flyttade till pastorn

I juni flyttade barnflickan in i pastorsvillan. Den officiella förklaringen: hon skulle stödja pastorn som genomled en andlig kamp.

Barnflickan återvände aldrig hem. I stället fick hon veta att hon skulle bli pastorns nya fru. Och han övertygade församlingsledningen om att hon skulle skiljas från sin make.

I förhör har pastorn erkänt att de två inledde en sexuell relation. Barnflickan har berättat hur han gick till väga för att få henne i säng:

Pastorn ska ha förklarat att jordisk kärlek mellan andra än make och maka var fel. Men deras kärlek var så mycket större - den var "himmelsk". Och eftersom den himmelska kärleken är större än den jordiska, ja, då kunde de också ha jordisk kärlek.

Kärleksmöten

Pastorns hustru Alexandra arbetade dagtid. Så på nätterna började barnflickan och pastorn arbeta: be och hålla kärleksmöten i pastorsvillan.

Men församlingsledningen märkte att de inlett "en otillbörlig relation" och vid nyåret 2002 fick pastorn en reprimand. Barnflickan skulle dock bo kvar - för att pröva honom.

Relationen återupptogs snart och tiden gick. Först ett och ett halvt år senare kom Alexandras förestående död på tal, enligt barnflickan.

I november förra året gav pastorn barnflickan ett nytt besked. Hon var inte längre tänkt som hans fru - nu skulle han gifta sig med grannfrun. Enligt barnflickan hade pastorn haft en uppenbarelse. Det var inget hon ifrågasatte, det var Guds vilja.

För att röja väg skulle hon döda Alexandra. Men den första attacken - med hammare - misslyckades och pastorsfamiljen reste till Hongkong.

Barnflickan säger att kontakten fortsatte och blev intensivare än någonsin. Pastorn medger att de pratade i telefon, men säger att det handlade om vardagliga saker som vilka möbler hon skulle få hem till Småland.

Anonyma sms

När pastorn kom hem fick barnflickan för första gången veta att Daniel Linde också skulle dö. Hon säger att pastorn hade drömt om "två gravstenar" - Daniels och Alexandras.

När hon tvivlade kom, enligt barnflickan, anonyma sms. För första gången fick hon läsa: "Du ska göra det första. Du ska göra det andra."

Barnflickan anser i dag att hon ser en växelvis övertalning. Först berättade pastorn att han sett att något skulle ske - om hon bestred eller tvekade kom ett anonymt sms som bekräftade pastorns tolkning.

Ett exempel är liknelsen med Abraham som sätts på prov av Gud. Han uppmanas att offra sin ende son Isak, men stoppas i sista stund av Gud. Barnflickan fick veta att hon skulle prövas - och offra två människor för att visa sin Gudsfruktan.

Ord mot ord

Pastorn säger i förhören att detta inte stämmer. De anonyma sms:en var tänkta som en allmän uppmuntran i hennes sökande efter Gud och barnflickan har helt missförstått deras innebörd.

Under utredningen lyckades polisen sakta få barnflickan att se vad som hänt. Bland annat hjälpte en faktauppgift:

Pastorn hade, enligt barnflickan, lovat att inte anmäla henne. När det stod klart att han gjorde det - i samma stund som polisen ställde frågan - väcktes hennes ilska och besvikelse.

Förundersökningen visar att barnflickans och pastorns ord kommer att ställas mot varandra i den kommande rättegången. Och rättens uppgift kommer till stor del att handla om att bedöma trovärdigheten i de motstridiga uppgifter som lämnats.

Talade öppet om det

Barnflickan säger att hon och pastorn under den sista tiden före skotten var helt öppna om vad som skulle hända. I förhör med polisen har hon beskrivit hur de talade om dåden som Guds vilja - som oundvikliga.

Pastorn beskriver samtalen på ett helt annat sätt - som allt från vardagliga till "själavårdande". Han säger att vissa ord stämmer, men att sammanhang, tolkningar eller formuleringar är fel.

Sökande efter tro förde henne till Knutby

Huvudpersoner i dramat

Mattias Lundell