”När ord står mot ord blir det svåra fall”

Aftonbladets Yrsa Stenius inte förvånad över HD:s dom

NYHETER

Den friande domen är inte överraskande – även om det som skett är moraliskt stötande.

Det säger Aftonbladets kolumnist Yrsa Stenius, som följde rättegången i Tumbamålet på plats i rättssalen.

– Lagstiftningen täcker helt enkelt inte sådan här situationer, säger hon.

Natten den 16 februari 2003 följde de tre männen med hem till kvinnan. Under flera timmar hade de upprepade samlag med henne, ibland flera samtidigt, till viss del öppet inför de andras ögon.

Under natten dök ytterligare fyra – för kvinnan helt okända - män upp lägenheten. Minst en av dessa hade sex med henne, oralt och vaginalt.

– Gärningen är avskyvärd, och det handlar om sexuella orgier som går över gränsen för det rimliga. Men människor måste trots allt vara ansvariga för att de dricker alkohol, säger Yrsa Stenius.

Inte hjälplös

Kvinnan hade druckit några drinkar och några öl och har inga tydliga minnesbilder av natten. Hon hävdar att hon befann sig i ett hjälplöst tillstånd som männen utnyttjade.

Men högsta domstolen skriver i sin dom att även om kvinnan troligen tappat omdömet, så går det inte att bevisa att hon varit hjälplös i den mening som lagen avser.

Utrymme för hänsynslöshet

Det som skedde i lägenheten i Tumba faller helt enkelt utanför den nuvarande sexbrottslagens definitioner och gränser, enligt Yrsa Stenius

Och hon tror inte heller att det vore möjligt att skriva om lagen så att man skulle kunna få en fällande dom i ett fall som Tumbamålet.

– Det är svårt att skriva en lag som inte inkräktar på det privatliv som alla människor måste få ha, säger hon.

– Det finns tyvärr utrymme för stor hänsynslöshet, och det är inte tu tal om att de tilltalade betett sig mycket hänsynslöst.

– Men jag tror tyvärr att livet är lite hårt på det sättet att man inte kan få lagligt skydd för alla risker man tar.

Svårtolkade situationer

Yrsa Stenius tycker inte att det är stötande att de åtalade männen nu går fria.

– Moraliskt tycker jag det de har gjort är avskyvärt, och man önskar att de åtminstone drabbas av stor moralisk fördömelse.

– Men jag kan inte säga att det stöter min moral att de går fria. Lagstiftningen ska vara förutsägbar, man ska säkert kunna veta när man går över lagens gränser.

När det gäller sexualbrott är situationerna oftast svårtolkade, eftersom de oftast utspelas i det privata, och det finns väldigt lite av traditionella bevis som vittnen och teknisk bevisning.

– I stället blir det ord som står mot ord, och då blir det svåra fall, säger Yrsa Stenius.

Läs också:

Anna Hjalmarsson

ARTIKELN HANDLAR OM