Läkare sydde 105-åring - utan bedövning

NYHETER

Stockholm

En läkare på ett äldreboende sydde en 105-årig patient med sju stygn - utan bedövning.

Nu anmäls läkaren av Socialstyrelsen till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

En lördagskväll i februari hittade personalen på ett äldreboende i södra Stockholm en 105-årig kvinnlig patient på golvet. Kvinnan hade ramlat och fått ett jack i huvudet och en blödning över ena ögat. Eftersom såret behövde sys tillkallades läkare. När läkaren kom nära tre timmar senare visade det sig att äldreboendet saknade bedövningsvätska.

Mycket smärtsamt

Läkaren valde då att sy ihop såret med sju stygn utan bedövning. Alternativet hade varit att skicka kvinnan till akuten, vilket bedömdes som ett ännu större trauma.

Enligt läkaren var kvinnan pigg och opåverkad. En undersköterska som assisterade läkaren uppfattade däremot situationen som mycket traumatisk med smärta och mycket ångest för patienten.

Socialstyrelsen kritisk

Socialstyrelsens bedömning är att läkaren borde ha skickat kvinnan till akuten eller sett till att skaffa bedövningsmedel. Det är inte en sakkunnig och omsorgsfull behandling att sy en dement patient med sju stygn utan bedövning. Läkaren har inte visat patienten omtanke och respekt, hävdar Socialstyrelsen i sin anmälan.

I ett svar till Socialstyrelsen hävdar verksamhetschefen för det privata äldreboendet att bedövningsvätska är ett läkemedel som ska bekostas av patienten själv när landstinget inte håller med det. Verksamhetschefen anser att läkaren gjorde rätt bedömning men att patienterna i fortsättningen ska skickas till akuten om en liknande händelse skulle inträffa och det saknas bedövningsmedel på sjukhemmet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM