Säpo stärker livvaktsskydd

Lägger sig nu platt för kritiken

NYHETER

Säpo gör en pudel.

Det som var rätt i samband med mordet på Anna Lindh är nu fel.

Foto: PETER KJELLERÅS
bevakad Under första maj bevakades Margot Wallström av tre livvakter, hon hade hela tiden minst en bakom sig. Inför parlamentsvalet ska samtliga 70 utbildade livvakter vara i tjänst, men det kommer inte att räcka till alla.

Efter mordet på utrikesminister Anna Lindh fick Säpo mycket kritik för sina trubbiga hotbildsanalyser. För Säkerhetspolisen var det inget problem att en person som satt uppklistrad på kvadratmeterstora affischer över hela landet höll torgmöten och tog promenader utan någon som helst säkerhet omkring sig.

Då tillbakavisade Säpo kritiken.

- Det var ett misstag att hon kunde mördas. Men därmed inte sagt att vi begått några misstag, sa Margareta Linderoth, chef för Säpos skyddsenhet, tre dagar efter attentatet.

Ett halvår senare var hon lika säker på sin sak. Det fanns ingen anledning att ändra rutinerna inför valet till EU-parlamentet i juni:

- Vi gör hotbildsbedömningar inom den kompetens vi har.

Medicinsk expertis

Men nu gör alltså Säpo en pudel. Man lägger sig platt för kritiken och gör precis det som alla undrade varför de inte hade gjort när Anna Lindh mördades. Skyddet av statsråd och partiledare uppgraderas rejält fram till EU-parlamentsvalet.

Begreppet hotbild får en vidare tolkning än före mordet. Då var det en handfull kända våldsverkare, direkta hot per brev och telefon som räknades. Nu ska en mer "abstrakt" analys göras. Med det menas bland annat att vara hårdexponerad i media och i valmaterial.

Säpo breddar sin kompetens. Organisationen tar hjälp av medicinsk expertis för att bredda sitt kunnande om mentalt störda personer. Mijailo Mijailovic var en av dem.

Alla valmöten ska bevakas av åtminstone vanlig, uniformerad polis. Under valrörelsen i höstas var så inte fallet. Exempelvis tvingades biträdande näringsminister Ulrica Messing att ingripa när en man uppträdde hotfullt på ett torgmöte med Anna Lindh i Gävle. Någon polis fanns inte på plats.

Fler livakter. Anna Lindh hade inte livvakt under valrörelsen. Nu ska så många som möjligt av statsråden och partiledarna skyddas av livvaktsutbildad personal från Säpo.

Skyddar höjdarna

Men det finns bara ett 70-tal personer med den kompetensen. De kommer bara att räcka till de riktiga höjdarna.

Att Säpos helomvändning beror på den nye chefen Klas Bergenstrand behöver man inte vara ett geni för att räkna ut. Bergenstrand jobbade på justitiedepartementet när Olof Palme mördades och blev regeringens förlängda arm in i polisens så kallade Palmerum.

Allt eller inget

Säpopoliser på fältet har också efterfrågat en mindre fyrkantig hantering av skyddet av statsråden. Antingen har det varit full uppställning, som kring Göran Persson. Eller också inget alls - som runt Anna Lindh. Nu införs flera säkerhetsnivåer.

Samtliga livvakter ska vara i tjänst

Lena Mellin