Bush talar i arabisk tv i dag

Ska kommentera avslöjandena om övergrepp i Irak

NYHETER

Idag kommer president Bush att tala direkt i arabisk tv.

Han kommer att säga att amerikanernas behandling av irakiska fångar in Abu Gharib-fängelset är ”skamlös och oacceptabel”.

Från och med idag har också en ny, amerikansk fängelsechef infört detaljerade regler för vad fångvaktarna inte får göra med de fängslade.

Framträdandet i de arabisktalande kanalerna blir ytterligare ett av presidentens försök att lindra skadorna av skandalen. Den har väckt stor förbittring i arabvärlden och fördöms kraftfullt på många håll i världen.

Presidentens talesman Scott McClellan försäkrar i ett uttalande att fotografierna av vad som hänt i fängelset ”inte representerar det Amerika står för, inte heller representerar de höga krav på hur vår militär förbundit sig att uppträda”.

Bush har erbjudit två tv-kanaler, den USA-sponsrade al-Hurra och den Dubai-baserade al-Arabiya, intervjuer.

Hans talesmansäger att talet i tv-kanalerna till den arabisktalande befolkningen i världen kommer att vara ett tillfälle att låta alla förstå att bilderna som publicerats är skamlösa och oacceptabla.

På tisdagen lovade USA:s försvarsminister Donald Rumsfield att de som var ansvariga för tortyren och dödsfallen i fängelset skull ställas infört rätta.

En ny chef för fängelset Abu Gharib har flugits in från USA. Det är generalmajoren Geoffrey Miller som kommer från Guantanamo-fängelset.

Han har infört nya bestämmelser i fängelset, rapporterar Ekot.

Det är nu förbjudet att sätta huvor på fångarna, klä av dem nakna, kedja dem i obekväma ställningar och bryta ner dem genom att spela amerikansk rapmusik på hög volym flera dygn i sträck för att hindra dem från att sova.

Simone Söderhjelm