Sanningen om Irak- bilderna... en bluff

NYHETER

LONDON

Sanningen kommer allt närmare - och den tycks vara en lögn.

Tidningen Daily Mirrors uppskakande bilder på brittiska soldater som förnedrar irakiska fångar är av allt att döma en total bluff.

Foto: THE MIRROR
En av de omdiskuterade bilderna.

Det avslöjas i dag i flera brittiska tidningar att två anonyma soldater för flera veckor sen ville sälja storyn till Daily Mirror. De fick då beskedet: Ge oss bilder så får ni pengar.

Bara några dagar senare återvände soldaterna med de svartvita foton som nu cirkulerar runt världen. De fick cirka 140 000 kronor vardera för besväret.

Överväldigande bevis talar dock för att bilderna är fejkade. Höga arméofficerare, som förhörts av det brittiska försvarsministeriet, säger sig ha "hundraprocentiga fakta" som visar att allt är ett försök att bluffa åt sig pengar.

Blair kräver fakta

Premiärminister Tony Blair har krävt fakta på bordet och vill att Daily Mirrors chefredaktör Piers Morgan namnger de två soldaterna.

Tidningens agerande har mer än någonsin satt brittiska soldaters liv på spel i Irak, och nu vill Blair se riktiga bevis - eller att tidningen håller tyst.

Daily Mirror håller en låg profil i dagens nummer. Flera av de mest rutinerade journalisterna säger att de tvivlar på bildernas äkthet.

Chefredaktören Piers Morgan säger att affären kan kosta honom hans jobb - men kommer inte att avslöja soldaternas identitet.

Peter Wennman