Så skildras övergreppen i arabiska medier

NYHETER

Övergreppen på fångarna i Abu Griab-fängelset i Irak är huvudnyhet i de arabiska medierna i dag.

Kritiken mot USA och hur den amerikanska militären är frän.

Så här låter det inför president Bushs tv-tal som sänds senare i eftermiddag.

Nael Touqan, auktoriserad translator, har följt bevakningen på arabiska medier inför kvällens tv-tal för Aftonbladets räkning.

al-Jazeera. ”Att USA efter skandalen med tortyren av de irakiska fångarna ber om ursäkt och friger irakiska fångar är ytterligare ett bevis på den dumma amerikanska politiken.

Den irakiska ministern för mänskliga rättigheter berättade redan i början av året för Bremer att tortyr förekommer i de irakiska fängelserna, och på ett sätt som överträffar vad Saddam gjorde med fångarna.

Att USA nu lovar att följa Genèvekonventionens regler visar bara hur ”stupida” amerikanerna är. Kände USA inte till dessa regler tidigare?”

al-Arabia. Debatt i studion: Bush kommer att be irakierna om ursäkt ikväll.

"Ingen i arabvärlden litar längre på USA. Den amerikanska behandlingen av irakiska fångar visar att USA tillämpar samma politik som dess skyddsling Israel vad det gäller summariska gripanden, avrättning av oliktänkande och tortyr av fångar. Om någon ska utreda dessa övergrepp är det FN och ingen annan."

Kanalen visar bilder från demonstrationen med banderoller ”USA överträffar Saddams tortyrmetoder” samt ”Saddam, Sharon och Bush är vapenbröder och skolkamrater”.

ANN. ”I amerikanska, brittiska och israeliska fångläger har hemska scener av tortyr och förnedring utspelats i många månader. Nu när detta avslöjas börjar man tala om utredningar och att de ansvariga skall straffas. Amnesty och människorättsorganisationerna har hela tiden vägrats rätten att träffa fångarna i Irak, Afghanistan och Palestina. USA och Storbritannien påstår att man startade kriget för att befria irakierna från Saddam och hans söners övergrepp. Vem ska nu rädda irakierna från Bushs och Blairs övergrepp?”

ALMANAR.

Debatt i studion om att USA är orsaken till all ondska i Mellanöstern. "Först kräver Bush-regimen att arabvärlden ska respektera de mänskliga rättigheterna och folkrätten. Samtidigt bryter USA mot alla dessa principer i sina fångläger, sina bestialiska angrepp mot civila mål, sin ockupationspolitik samt sitt oreserverade stöd till Israels övergrepp mot palestinierna.”

Nael Touqan , aftonbladet.se