Disney stoppar Bush-kritisk film

Dotterbolaget Miramix får inte distribuera "Fahrenheit 911"

NYHETER

Washington

Filmbolaget Walt Disney Co hindrar sitt dotterbolag Miramax att distribuera regissören Michael Moores nya dokumentärfilm Fahrenheit 911, som är djupt kritisk mot USA:s president. Det skrev New York Times på onsdagen.

Foto: AP
FÅR NOBBEN Disney förbjuder sitt dotterbolag Miramix att distribuera dokumentärfilmaren Michael Moores nya film "Fahrenheit 911".

I filmen berättar Moore om president George W Bushs agerande i samband med terrorattentaten den 11 september 2001. Han beskriver familjen Bushs ekonomiska kontakter med inflytelserika saudiska familjer, bland dem släkten bin Ladin.

Fahrenheit 911, som är klar för visning på Cannesfestivalen senare i maj, avslöjar enligt New York Times också i detalj hur USA:s regering i hemlighet hjälpte terrorledaren Usama bin Ladins anhöriga att lämna USA dagarna efter terrordåden.

Disneykoncernen har ett avtal med Miramax, som ger möjlighet att säga nej till distribution av filmer under vissa omständigheter, till exempel om de dragit över budgeten.

Men direktörer vid Miramax anser att Disneys förbud för distributionen av Fahrenheit 911 faller utanför det avtalet och är beredda att ta juridisk strid för att få ut filmen på biograferna, säger personer med insyn i produktionen till New York Times.

En talesman för Disney säger att beslutet att stoppa filmen står fast.

En av koncernens högre direktörer säger till tidningen att företaget är i sin fulla rätt att hindra Miramax att distribuera filmer som det anser kan skada koncernens intressen.

Förbudet gäller bara Nordamerika. Till resten av världen är distributionsrättigheterna redan sålda till andra företag.

För två år sedan tilldelades Michael Moore ett specialpris i Cannes för Bowling for Columbine, som senare också fick en Oscar.

Den nya filmens titel Fahrenheit 911 är en parafras på science fiction-boken Fahrenheit 451 av Ray Bradbury. Enligt den är 451 grader Fahrenheit den temperatur vid vilken böcker brinner. 911 grader Fahrenheit är enligt Michael Moore den temperatur då sanningar brinner.

TT-AFP