"Jag ångrar inte anmälan"

Kvinnan i Tumbamålet efter att männen friats

NYHETER

Efter Högsta domstolens friande dom i Tumbamålet säger kvinnan:

- Jag ångrar inte att jag anmälde.

Foto: BJÖRN LINDAHL
TA TILL VAPEN Runt 250 personer samlades efter den friande domen utanför regeringskansliet Rosenbad i Stockholm för att protestera. Flera av dem som tog tillfället i akt att tala i megafonen som gick runt uppmanade kvinnor att ta till vapen för att försvara sig.

Enligt kvinnans målsägandebiträde Nils Uggla blev hon mycket ledsen av beskedet.

- Min inställning till det som hände är densamma fortfarande. Det är jobbigt att folk nu tror att jag betedde mig på det här sättet, säger hon genom advokaten.

Kommer avskräcka

Nils Uggla berättar att kvinnan tyckt det var påfrestande att gå igenom tre rättegångar. Särskilt när männen berättade vad som hänt med hennes kropp, när hon själv bara har fragmentariska minnesbilder.

- Jag tror att det kan bli så att många kvinnor inte kommer att anmäla sexbrott i fortsättningen, kommenterade hon domen.

En av de åtalade männen, 22 -åringen, berättar för Aftonbladet att den här tiden varit "jävligt jobbig". Han avtjänar just nu ett straff på Hall för andra brott.

Har mått dåligt

- Nu känns det bra, men jag har mått dåligt av det här. Jag har till exempel fått hotbrev. Jag är inte chockad av domen - jag vet själv att vi är oskyldiga.

Om du hamnat i samma situation i dag - vad skulle du gjort?

- Aldrig gått till lägenheten, aldrig i livet.

Ångrar du det som hände den kvällen?

- Ja, alltihop. Det var ett mycket dyrt nöje.

Hon har eget ansvar

Hur ser du på ditt eget ansvar i efterhand - helt klart kände kvinnan sig kränkt.

- Jag tycker fortfarande att hon har eget ansvar för det hon gjort. Hon var trots allt 35 år, tycker inte du att du har ansvar för dina handlingar?

22-åringen säger att rättegångarna trots allt fört något gott med sig. Han har gått med i pingstförsamlingen och bestämt sig för att lämna den kriminella banan.

Har tänkt om

- Man fick tänka om efter det här. När jag blir fri i juni ska jag försöka fixa ett jobb och sköta mig. Min familj och tjejen har stöttat mig hela tiden, och efter sommaren är det tänkt att vi ska gifta oss.

Därför friades männen

Tidigare artiklar:

Tre män 20-årsåldern åtalades för grovt sexuellt utnyttjande av en berusad 35-årig kvinna i hennes lägenhet i Tumba förra året. Det sexuella umgänget pågick i flera timmar.

Cecilia Gustavsson