Nya sexbrottslagen börjar gälla i år

Inget krav på samtycke för sex i nya lagen

NYHETER

Den nya sexbrottslagen kommer om ett par veckor, och redan i höst kan den träda i kraft, tror justitieminister Thomas Bodström.

Men den nya lagen innehåller ingen formulering om att det ska krävas samtycke för sexuellt umgänge.

– Det skulle lägga alltför stor press på kvinnan, säger Bodström.

Hade den nya lagen varit i bruk hade ett fall liknande det i Tumba, som på tisdagen avgjordes i Högsta Domstolen, rubricerats som grov våldtäkt, i stället för grovt sexuellt utnyttjande. Flera män åtalades för att ha utnyttjat en berusad kvinna sexuellt. De friades i både tingsrätten, hovrätten och på tisdagen också i Högsta domstolen.

– Den här typen av situationer, när kvinnan är kraftigt berusad, rubriceras i den nya lagen som våldtäkt. Och när det är flera personer inblandade så är det grov våldtäkt, säger justitieministern.

Det säger ju ingenting om att domen skulle ha blivit annorlunda.

– Nej, men de här unga killarna behandlar tjejer illa och har en förvriden kvinnosyn, men de vill inte vara våldtäktsmän. Det är förkastligt. Det är en viktig signal.

Tror du man tänker på brottsrubriceringen vid ett sådant tillfälle?

– Jag tror att det på sikt har betydelse.

Kräver samtycke vid sex

I december fastställde Europadomstolen att Europakonventionen tvingar staterna att bestraffa sexuellt umgänge där det inte finns samtycke. Detta står inte i den nuvarande lagen, och kommer inte heller att ingå i den nya.

På senaste tiden har krav höjts på att införa den formuleringen i svensk lag, bland annat krävde Suzanne Wennber, professor i straffrätt, denna förändring nyligen på DN Debatt.

Thomas Bodström tycker dock att Sverige redan uppfyller kraven i konventionen, även om formuleringen "samtycke" inte står i den svenska lagen.

– Det skulle lägga allt för stor press på kvinnan, säger Thomas Bodström. Då skulle hon utsättas för ännu fler frågor om vad som har föregått händelsen. Vi vill inte öka frågorna till kvinnan.

– I dag är det så att ett nej är ett nej i svensk domstol. Vi uppfyller Europakonventionens krav redan i dag, så kravet går inte att tillämpa mot Sverige. Om det förekommer våld eller hot om våld är det våldtäkt – då handlar det ju inte om samtycke.

Men i vissa lägen behöver män inte hota.

– Men då blir man dömd, om det går att bevisa att det handlar om ett utnyttjande, ett nej är ett nej.

Ytterst handlar det dock om att göra bättre utredningar, anser han, så att bevisföringen blir bättre.

Behöver inte vara utslagen

Sovande och berusade kvinnor får ett starkare skydd i den nya lagen. Det kommer inte att krävas att kvinnan är så berusad att hon är utslagen. Hon kan vara vaken och aktiv, men ändå ska övergreppet klassas som våldtäkt.

– Det ska inte längre vara så att hon får skylla sig själv, säger Bodström.

Olagligt beställa sex till svensexor

Andra nyheter i lagen är att alla sexuella övergrepp mot barn ska klassas som våldtäkt. I dag krävs våld eller hot om våld för den rubriceringen.

Dessutom skärps sexköpslagen, vilket innebär att det blir brottsligt att beställa en sexuell tjänst även om man själv inte deltar, som vid exempelvis svensexor.

Först ska förslaget gå till lagrådet, och sedan blir det ett ärende för riksdagen.

Karin Klarström

ARTIKELN HANDLAR OM