Här kokar en dyr knöl

Foto: Andreas Bardell
LITEN FÄRSKPOTATIS - STORT PRIS Lagom mycket salt i vattnet, lagom med dillkvistar, lagom koktid. Den dyrbara knölen får bästa tänkbara omsorg för att ge valuta för pengarna. Men inte blev Aftonbladets reporter Karin Ahlborg särskilt mätt.
NYHETER

I går åt jag potatis för 56 kronor.

Mätt blev man inte.

Pengarna räckte bara till en liten potät.

Foto: Andreas Bardell

I år har potatisodlaren Jonas Gustavsson i Vejbystrand i Skåne slagit alla rekord.

I tisdags grävde han upp 20 kilo färskpotatis. I går morse förpackades den i små, små bruna påsar i den fina Stockholmsbutiken. Men prislapparna var långt ifrån små: 1 120 kronor per kilo.

Två veckor för tidig

Den som ville ha en handfull småknölar fick punga ut med uppåt 300 kronor.

Vi nöjde oss en (1) potatis för att testa den första skörden. Den kostade 56 kronor.

- Normalt brukar den första färskpotatisen inte komma förrän om två veckor, säger potatisexperten Jens Eriksson på grossistfirman Wermfood.

Ska sättas rätt

- Ännu dröjer det minst två veckor, förmodligen tre-fyra, innan färskpotatisen är tillgänglig för alla och rimlig i pris.

För att lyckas skörda rekordtidig färskpotatis är det mycket som ska stämma: potatisen ska vara perfekt förgrodd, den ska sättas i ett gynnsamt läge i en jord som håller värmen och täckas med ett eller två lager fiberduk som också håller kvar värmen.

Så av dessa lyckliga omständigheter blev det i runda slängar 500 små potatisar. En av dem bar jag ömsint hem. Den borstades försiktigt. Kokvattnet kokades upp och smakades av för att kolla att sältan var rätt. En liten bunt dillkvistar pluttades i tillsammans med potäten som fick sjuda i 13 minuter.

Sedan åt jag upp den tillsammans med lite smör och flingsalt.

Och var fortfarande hungrig.

Färska knölens topp 10

Karin Ahlborg