Världsrekordpris för Picassotavla

Såldes för drygt 780 miljoner kronor

Foto: AP
Pablo Picassos tavla "Pojke med pipa" från 1905 gick under klubban för rekordsumman 104 miljoner dollar på torsdagen.
NYHETER

New York

Över trekvarts miljard svenska kronor. Där ligger numera rekordpriset för en målning - och det är den spanske mästaren Picasso som står för noteringen.

Foto: AP

Pojke med guldbyxor är ingenting mot Pojke med pipa.

Natten till torsdagen svensk tid blev Pablo Picassos Pojke med pipa från 1905 världens genom tiderna dyraste konstverk när den såldes på Sothebys auktion i New York.

Priset: 104 168 000 dollar - drygt 780 miljoner svenska kronor.

Målningen klubbades för 93 miljoner dollar, men sedan tillkommer premier och avgifter som läggs till slutsumman. Spekulationer innan talade om ett pris runt 70 miljoner dollar.

Pojke med pipa härrör från Picassos så kallade rosa period och visar en lärling med en blomsterkrans runt huvudet. Den unge mannen blickar frånvarande framför sig och ramas in av två buketter på väggen bakom. Den målades i Paris av en 24-årig Picasso och finns avbildad i otaliga konstböcker.

Pojke med pipa, liksom flera andra högkalibriga objekt, kommer från den numera bortgångna familjen Whitney. Intäkterna ska gå till deras Greentree Foundation, en stiftelse skapad för att förbättra internationellt samarbete.

Det tidigare rekordet låg på 82,5 miljoner dollar för Vincent van Goghs Porträtt av doktor Gachet, som såldes 1990.

TT-AFP