Snöstorm i Spanien - tre turister dog

Vintern tillbaka i södra Europa - lavinfara i Alperna

NYHETER

Granada/Innsbruck

Tre holländska turister har omkommit under en utflykt i Sierra Nevada i södra Spanien, meddelades det på torsdagen. De dukade under för en snöstorm. I Alperna är det också vinter igen.

Holländarna var ute på fjällvandring när ovädret bröt ut. Sju personer i sällskapet kunde undsättas genom en dramatisk räddningsaktion och föras till en fjällstuga. Flera av dem hade svåra förfrysningsskador och en kvinna var medvetslös.

Två läkare tog hand om holländarna i fjällstugan; på grund av det ihållande snöovädret gick det inte att föra dem till sjukhus. Räddningshelikoptrarna kunde inte gå upp.

Det var tio holländska pensionärer som gav sig ut på fjällvandring i onsdags - nio kvinnor och en man. De gav sig av trots att det hade varnats för väderomslaget. Efter flera timmars sökande hittades mannen och två av kvinnorna döda.

Från Tyrolen rapporterades det samtidigt om ökad lavinfara i österrikiska Alperna till följd av vinterns plötsliga återkomst. Nu finns det snö under 1 200-metersnivån igen. I Stubaier och Ötztaler Hauptkamm har det fallit hela 40 centimeter nysnö under onsdagen och torsdagen.

TT-DPA