Dansk soldat slog irakier med gevär

Sergeanten anmäldes av kollega

NYHETER

Köpenhamn

En dansk soldat, tjänstgörande i Irak, har fått en officiell tillrättavisning för att ha slagit en civil irakier med sitt gevär, uppgav det danska försvaret på torsdagen.

- Det är oacceptabelt att vederbörande gör en sådan handling, men det är ändå en mycket liten sak i förhållande till de förfärliga bilder vi sett, sade försvarsminister Sören Gade med hänvisning till bilderna på amerikanska övergrepp mot irakiska fångar.

Den danska bestraffningen är enligt Gade ett bevis på att det danska systemet fungerar.

- Sergeanten anmäldes av en kollega som tyckte att han hade gått över gränsen. Det visar att det finns en mycket hög moral bland de danska soldaterna, när de går in och anmäler en sak som det här.

Händelsen inträffade den 15 februari. En irakier "visade fingret" åt den danske soldaten, som slog till irakiern med sitt gevär.

Försvarsministern sade sig inte känna till några andra fall av danska övergrepp. Han såg samtidigt ingen anledning till kritik mot att bestraffningen offentliggjordes först efter nästan tre månader.

- Det har gjorts efter reglementet. Med tanke på det förfärliga som vi sett under de senaste två veckorna tycker vi att det finns god anledning att berätta om hur vi tacklar det här i Danmark, sade Sören Gade.

TT-Ritzau

ARTIKELN HANDLAR OM