"Är det kört för Bush nu?"

Läs hela chattet med Aftonbladets Wolfgang Hansson

NYHETER

Bilderna av övergrepp mot krigsfångar i Abu Ghraib-fängelset i Irak har väckt upprörda känslor över hela världen.

Vad kommer att hända med de skyldiga? Vad händer med Bush och kommer fler skandaler att uppdagas? Aftonbladets Wolfgang Hansson svarade på läsarnas frågor.

Wolfgang Hansson säger: Hej nu är jag här. Välkommen med era frågor.

Marcus säger: Hej Wolfgang. Hur har ledarna i den övriga arabvärlden reagerat på dessa händelser? Befolkningen är ju väldigt upprörd men har det kommit några klagomål från officiellt håll?

   Wolfgang Hansson säger: Märkligt nog har det varit ganska tyst på arabledarna. Kanske är dom medvetna om att dom inte kritiserade Saddams utnyttjande av Abu Ghraib-fängelset som terrorcentral under många år och att dom därför är öppna för kritik.

Rickard Eliasson säger: Hej! Hur tror du att övriga amerikanska militärer utsända runt om Irak kommer reagera på det som har hänt i fängelset?

   Wolfgang Hansson säger: En del är säkert lika upprörda som folk i allmänhet. Andra kommer att tycka att dom som hjälpt till att avslöja övergreppen är förrädare. De tycker att ändamålet helgar medlen i kriget mot terrorn.

Rean säger: Jag har en simpel fråga. Hur kommer det sig att dessa bilder dyker upp just nu. Kan det vara ett politisk spel från demokraterna att hålla in de för att skapa en motopinion mot just Bush och valet senare iår?

   Wolfgang Hansson säger: Det kan givetvis inte uteslutas. Jag vet inte exakt hur bilderna nått offentligheten. Men en intern utredning om övergrepp inleddes i januari i år. Den blev klar i början av mars. Utredaren hade tillgång till bilderna men ville inte inkludera dem i utredningen då de ansågs extremt känsliga. Så någon har uppenbarligen läckt dem.

Goostav säger: Tror du att USA kan bygga upp ett förtroende i Irak efter den här händelsen?

   Wolfgang Hansson säger: Det blir givetvis mycket svårt. Bilderna kommer att sitta kvar på irakiernas näthinnor i många år. Avgörande tror jag blir om de skyldiga straffas och då tänker jag inte bara på dom som förekommer på bilderna. Det är uppenbart att folk högre upp i hierarkin uppmuntrat övergreppen. Plus att det verkligen visar sig vara ett fåtal undantag och inte den normala behandling som irakiska fångar utsätts för.

Hamid säger: Vad tror du är orsaken till att Bush inte bad om ursäkt i sitt TV-tal igår i arabisk TV? En ursäkt hade ju betytt så mycket

   Wolfgang Hansson säger: Förmodligen vill han distansera sig personligen och sin regering från ansvaret. Det är folk på lägre nivå, framförallt i Irak som får framföra ursäkterna. Men jag tror han blir tvungen att personligen be om ursäkt längre fram. Den här skandalen kommer att växa.

rice säger: Hur kommer dessa tortyrskandaler påverka Bush chanser att bli omvald i usa? Är det kört för Bush?

   Wolfgang Hansson säger: Kört är att ta i. Bush har en märklig förmåga att återhämta sig efter hårda slag. Egentligen är det ju otroligt att han fortfarande har så starkt stöd trots det uppenbara fiaskot i Irak. Men visar det sig att övergreppen varit mycker mer utbredda än vad Bush nu påstår och att han själv eller hans regering uppmuntrat till dem så har jag svårt att tro att han blir omvald.

Kajsa säger: Har övergreppen samband med hur amerikanska soldater tränas, eller är de specifika för just Irakkonflikten? Alltså, hade detta lika gärna kunnat hända i något annat krig USA var inblandat i?

   Wolfgang Hansson säger: Inte bara hade kunnat hända. Det har hänt. Vem minns inte My Lai-massakern under Vietnamkriget eller de amerikanska övergreppen för att stoppa kommunismen framfart i Latinamerika. Är man världens mäktigaste nation är våld det språk man tror att andra förstår. I vilken grad träningen också kan bidra till övergreppen vet jag inte. Jag tror snarast det handlar om ett klimat inom militären.

Annie säger: Vilka typer av fångar sitter på Abu Ghirab-fängelset? Är alla misstänkta terrorister? Finns det underlag för varför alla fångar sitter där?

   Wolfgang Hansson säger: Såvitt jag kunnat inhämta sitter där alltifrån kvinnor som råkat befinna sig på fel plats när USA gjort räder till folk man tror leder motståndet mot USA. Fängelset är stort och ligger så att det är lätt att bevaka. Jag förmodar att det är praktiskt att ha många fångar på ett ställe. Men till och med USA själva säger att ett stort antal av fångarna troligen är oskyldiga.

säger: Tidigare har Saddam fått stå till svars för vad hans officerae och trupper utfört, kan man inte utkräva samma ansvar från Bush? Han är ju den högst ansvarige! Hur skall man i Arabvärlden tolka detta?

   Wolfgang Hansson säger: Ansvaret vilar ytterst på Bush som överbefälhavare men eftersom han i motsats till Saddam inte är en diktator finns det ju en rad andra ansvariga på vägen. I nuläget finns inget som tyder på att Bush känt till eller uppmuntrat övergreppen förrän den interna utredningen blev klar. Om den arabiska befolkningen gör den distinktionen vet jag inte.

Samira Jönköping säger: finns det något vi kan göra för att stoppa övergreppen

i irak?

   Wolfgang Hansson säger: Rent konkret är det nog svårt. Men USA lyssnar på världsopinionen när den skadar regeringen på hemmaplan. I det här fallet är det uppenbart att Bush försöker reparera skadorna genom att göra avbön. Så fortsatt internationellt tryck skadar inte.

Tobias säger: Wolfgang, tror du detta kan påverka frisläppandet av svensken på Cuba?? Nu har ju Bush en jäkla press på sig vad gäller mänskliga rättigheter osv.?

   Wolfgang Hansson säger: Jag tror att svensken redan ligger bra till för att bli fri. Annars hade Bush inte sagt som han gjorde vid pressträffen i Vita Huset med Göran Persson. Men tortyrskandalen borde i alla fall inte försvåra svensken eller andra "utländska" Guantanamofångars chanser. Efter två år i en cell borde åtal eller frisläppande vara ett rimligt krav.

Henrik säger: Vet man idag vad som kommer att hända med USA-soldaterna som utmärkt sig så här illa? Vad anser den amerikanska opinionen om dessas personliga ansvar?

   Wolfgang Hansson säger: Hittills är det bara en kvinnlig chef för Abu Ghraib-fängelset som fått sparken. Ytterligare ett antal andra hotas av samma öde. Men eftersom flera av dom är kontraktanställda kan de inte ställas inför krigsrätt. Förmodligen måste de åtalas vid en vanlig domstol i Irak eller USA. Jag tror många amerikaner känner på sig att "torterarna" bara bär en del av ansvaret och att de verkligt skyldiga finns att hitta högre upp.

Christian(sthlm=) säger: Kommer det som nu kommit ut i media att påverka Usa's roll som ockupations makt i Irak? Kommer dom att stanna längre eller en kortare tid än vad som är planerat?

   Wolfgang Hansson säger: USA kommer ännu mer att gå från rollen som befriare till avskydd ockupant. Tillsammans med det misslyckade säkerhetsläget tror jag Bush vill dra sig ur Irak så fort det bara går utan att förlora ansiktet och utan att landet omedelbart delas eller blir nytt högkvarter för al-Qaida.

mattias säger: Tror du att det kommer att fler skandaler? det här kan väl inte vara det ända som skett i fängelset

   Wolfgang Hansson säger: Nu när grisen är ute ur säcken kanske många fler soldater är beredda att vittna om övergrepp de varit med om. Personligen tror jag skandalen växer den närmaste tiden. Även USA:s uppträdande i Afghanistan kan komma i fokus. Där höll och hålls fångar i fartygscontainers i öknen.

Tack ska ni ha för alla intressanta frågor. Det finns säkert anledning att återkomma i ämnet.