Bilbomb i Bagdad - minst sju döda

Exploderade utanför USA:s högkvarter

Foto: reuters
Bilbomben exploderade utanför USA:s högkvarter i centrala Bagdad. Flera civila bilar började brinna.
NYHETER

Minst sju personer dödades och omkring 25 skadades när en bilbomb exploderade i centrala Bagdad vid USA:s högkvarter på torsdagsmorgonen.

De dödade är fem irakiska civilpersoner och två amerikanska soldater, rapporterade en amerikansk militär.

- Det var en självmordsbombare i bil som sprängde bomben, sade den amerikanske översten John Murray som var på explosionsplatsen.

Explosionen inträffade vid en bro som leder till den militära delen av den gröna zonen, den kraftigt befästa stadsdel där den USA-ledda administrationen har sitt högkvarter.

Fordon köar vid en checkpoint för att inspekteras innan de kan passera in. Enligt vittnen var det en av bilarna i kön som exploderade.

Flera bilar på bron började brinna av explosionen.

Civila bilar brann

14 juli-bron, där bomben sprängdes, används bara av militären och anställda vid USA-alliansens myndighet. Den är kraftigt bevakad av både amerikansk och irakisk militär.

Flera bilar med irakiska civila som köade för att köra in i alliansens stora högkvarter började brinna, berättade vittnen.

– Två kroppar låg övertäckta med lakan, sade Mohammad Talum, som bor nära 14 juli-bron, infarten till centret, populärt kallat Gröna zonen.

Ytterligare bombattentat

Samtidigt rapporterade Reuters från Baquba, 6,5 mil norr om Bagdad, att två bomber förstört det kurdiska partiet PUK:s högkvarter i staden.

En sjukhuskälla uppgav att explosionerna skadat minst fyra personer.

PUK leds av Jalal Talabani, som ingår i det USA-stödda irakiska styrande rådet.

I Kirkuk längre norrut i Irak sköt okända angripare ihjäl den lokale ansvarige för jordbruksfrågor, Heiwa Najuib Mohamad, när han lämnade sitt hem. Även hans chaufför mördades, meddelade en polis.

aftonbladet.se , TT-Reuters