Priset på råoljan nära 40 dollar per fat

Högsta priset på 13 år

NYHETER

London

Världsmarknadspriset på råolja fortsatte att klättra och slå nya 13-årsrekord under torsdagens inledande handel. Men efterhand föll priserna tillbaka på vinsthemtagningar.

På Nymex-börsen i New York klättrade priset för råoljeterminen för junileverans upp till 39:97 dollar per fat under den inledande handeln, för att vid stängning ha sjunkit tillbaka till 39:37 dollar per fat, en nedgång med 20 cent för dagen.

Enligt mäklare var den psykologiska tröskeln för att stiga över 40 dollar per fat intakt, medan många hade lagt en nedre spärr på 38:50 dollar per fat.

Backade i London

Samtidigt backade Brents råolja på IPE-börsen i London med 19 cent till 36:53 dollar per fat. Tidigare under torsdagen hade Brent-oljan varit uppe på 37:20 dollar per fat, den högsta noteringen sedan oktober 1990.

Oro för terrordåd

Ovanligt små bensinlager i USA inför den intensiva sommarsäsongen och oro för terrordåd mot oljeindustrin i Mellanöstern är de två viktigaste förklaringarna till det höga oljepriset.

I oktober 1990, efter Iraks invasion av Kuwait och under upptrappningen inför kriget i Persiska viken 1991, noterades ett rekordpris på 41:15 dollar per fat.

TT-Reuters