Grattis...

Urban Hamid, 46,

NYHETER

Aftonbladets korrespondent i Irak, som kommit med i Michael Moores nya film "Fahrenheit 911".

- Ja, kan du begripa det? Jag är verkligen hedrad.

Hur gick det till?

- För drygt en månad sedan var jag i USA och föreläste om Irak och kriget här. Då visade jag en videofilm som jag tagit när Irakiska krigsfångar förnedras. Den filmen hittade tydligen fram till Michael Moore som tyckte att den tillförde hans nya dokumentärfilm något. Han ska ta med 25 sekunder av min videofilm.

Oj, då ska du väl gå på premiären i Cannes om två veckor?

- Nej. Det skulle ju vara jättekul men jag frågade aldrig om det var möjligt. Tror du att jag törs be Michael Moore om en biljett?

Ja, absolut. Får du förresten något betalt för din film?

- Ja, men det är inte särskilt mycket. För mig handlar det inte om pengar. Det viktiga är att nå ut till så många som möjligt, och så lär det ju bli nu.

Du har rapporterat från Irak både under kriget och efteråt. Hur har det påverkat dig?

- Jag är halvirakier och som nästan alla andra här är jag glad att Saddam Hussein är borta. Men det har inte varit värt priset. Jag tänker bland annat på när amerikanska soldater sköt urskillningslöst mot civila i Falluja. Många barn och kvinnor föll offer för krypskyttarna. USA hade kunnat göra sig av med Saddam Hussein redan 1991 om de hade velat.

Du blev kidnappad av rebeller för en månad sedan. Är du inte rädd?

- Jo, det är jag. Men jag åker hem till Sverige nu på söndag. Dessutom har jag varit tillbaka i Falluja efter kidnappningen och träffat mujahedin(Motståndsmännen). Det har hjälpt mig att hantera rädslan.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

- Ett fridfullt Irak. Och att få sitta lutad mot ett träd i Hasselaskogen medan solstrålarna silas mellan trädens grenar. Jag behöver verkligen få pusta ut just nu.

Olle Castelius