- Jag lydde bara order

Därför blev en 21-årig soldat "Tortyrkvinnan"

1 av 2 | Foto: AP
De sa åt mig att ställa upp på bilderna Lynndie England plågar en irakisk fånge med ett hundkoppel i det numera världsberömda Abu Ghraib-fängelset i Bagdad. - Lynndie berättar att hennes överordnade uppmanade henne att posera på bilderna, säger pappa Terrie till tidningen Newsday.
NYHETER

Monster eller en förvirrad ung kvinna som hamnade i fel sällskap?

Lynndie England är tjejen som hånler och gör tummen upp bredvid nakna irakiska krigsfångar.

Med en cigarett dinglande från mungipan.

Men 21-åringen anser inte hon gjort något fel.

- Jag gjorde bara vad min överordnade sa åt mig.

Lynndie England är den som mer än någon annan gett tortyrskandalen ett ansikte. Hon förekommer på många av bilderna där irakiska krigsfångar förnedras och torteras. Klädd i en t-shirt och byxor.

Tidigt i armén

Abu Ghraib-fängelset ligger långt från hennes hemstad Fort Ashby i West Virginia. En bygd som tiden runnit ifrån.

Där rasistorganisationen Klu Klux Klan fortfarande är aktiv.

Lynndie växte upp i en husvagn med sina föräldrar och två systrar. Pappan var järnvägsarbetare. Redan innan hon slutat gymnasiet skrev hon in sig i armén.

Pengarna och äventyret lockade. Ett antal år i militären var hennes enda chans att ha råd att förverkliga sin dröm att utbilda sig till meteorolog.

Under arrest

En dröm som just nu måste kännas avlägsen.

Lynndie är under arrest på militärförläggningen Fort Bragg i North Carolina. Föräldrarna kan inte nå henne men hon kan ringa dom. Något hon ofta gör.

- Lynndie berättar att hennes överordnade uppmanade henne att posera på bilderna, säger pappa Terrie till tidningen Newsday. Dom skulle användas för att hota andra irakier under förhören. Bilderna skulle också bli bra souvenirer.

Verkade plågad

När Lynndie var hemma på julpermission i december verkade hon plågad. Hon hade tappat 5-10 kilo och sa att hon var trött på de irakiska fångarnas ständiga klagomål.

Redan i januari fick familjen en indikation på att Lynndie råkat illa ut.

- Hon ringde och sa att hon blivit degraderad till menig och att problem var att vänta.

Beskrivningen av Lynndie som torterare går enligt familjen inte ihop med deras bild av tjejen som älskar katter och regelbundet skickar en del av sin lön till sina systrars bebisar.

I armén träffade hon pojkvännen Charles Garner.

Han förekommer också på fotografierna där irakiska fångar förnedras. Efter tjänstgöringen i Irak hade de två tänkt gifta sig.

17 suspenderade

17 soldater - 14 av dem från militärpoliskompani 372 - har suspenderats från sina tjänster i Abu Gharib-fängelset. Minst sex ställs troligen inför krigsrätt.

Föräldrarna jämför Lynndies öde men en annan flicka som växte upp inte långt härifrån men blev hjälte under Irak-kriget.

- Som Jessica Lynch fast tvärtom, säger pappan. Precis som hennes hjältemod överdrevs så ges nu vad Lynndie gjort orimliga proportioner.

Tidigare artiklar:

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM