Soldater vittnar om övergrepp i Irak

NYHETER

Antioch

Tre hemvändande militärpoliser vittnade på torsdagen om fler övergrepp på irakier i Abu Ghuraybfängelset.

En brittisk armésoldat framförde samtidigt nya anklagelser mot brittiska militärpoliser som misshandlat irakiska fångar.

De amerikanska militärpoliserna, som tjänstgjort i fängelset, sade att det var frågan om våld mot irakier som inte rapporterats tidigare. De sade att sådana övergrepp var vardagsmat.

- Jag såg misshandel hela tiden, sade sergeant Mike Sindar från Nationalgardet i Antioch i Kalifornien.

- En massa människor bar på så mycket undertryckt ilska, så mycket aggression.

USA:s behandling av irakiska fångar i Abu Ghurayb har utlöst en våg av internationella fördömande. USA:s president George Bush förklarade först i en arabisk tv-intervju att bilder av övergreppen berört honom illa. På torsdagen gick presidenten ett steg till och bad om ursäkt när han mötte Jordaniens kung Abdullah II. Samtidigt kritiserade Bush sin egen försvarsminister Donald Rumsfeld för att denne inte redovisat rapporterna om problemen i fängelset.

Inte ensamma skyldiga

Mike Sindar säger nu att de som synts på bilder från fängelset inte är de enda som begått grymheter mot irakier.

- Det var inte bara dessa sex människor. Misshandeln pågår hela tiden.

En kollega till Sindar, Ramone Leal, sade att han sett när en kvinnlig soldat sköt med slangbella in i en skara fångar. En annan grupp amerikaner ska ha slagit ner en 14-årig pojke och sedan vridit om hans arm.

- Soldaterna skrattade åt honom, berättade Leal för Reuters. Jag såg andra soldater som gav igen för sin frustrationer på fångarna.

Reuters fick också se bilder på USA-soldater som tittar i liksäckar med kvarlevorna av tre irakier som skjutits ihjäl av militärpolis under ett fånguppror förra året.

Regemente åter utpekat

En brittisk militärpolis berättade för tidningen Daily Mirror om fyra fall av misshandel av fångar. De hade blivit slagna och sparkade av soldater från Queens Lancashire-regementet. Den brittiska militärpolisen utreder redan regementet, efter misstankar om övergrepp sedan tidningen i lördags tryckte en bild med soldater som slog och urinerade på en irakier.

- Det tycks vara nya anklagelser, sade en talesman för det brittiska försvarsdepartementet. Det har inget att göra med historien om bilden förra veckan.

- Militärpolisen har talat med honom (det nya vittnet) och fortsätter utredningen.

Tidigare artiklar:

TT-AFP