Värmetopp = sommardopp

Norra Sverige hetare än Sydeuropa

NYHETER

Sommaren är här

- läge för grillning i helgen.

Just nu gäller upp-ochnervända världen.

Som att det är 25,4 grader varmt i Örebro. Och bara +12 i Paris.

Foto: KAI REHN
STÄNKARE Albin, Mia, Pernilla, Amanda och Emma, som går i klass 5-6, tar ett svalkande dopp i sjön Ören efter gympalektionen på Örserums skola strax utanför Gränna.

Smarta värmedyrkare har redan upptäckt att Sverige är helt rätt så här års. Maj har hittills visat sig från sin fagraste sida och kommer så att göra åtminstone några dagar till. Helgen blir en höjdare för grillning, gräsklippning och bad (brrr). Perfekt utesittarväder med extra bonuspoäng för att myggen inte har surrat i gång ännu. Men för säkerhets skull: gardera för skurar i söder.

Ruggigt söderut

Med toppnoteringarna i går eftermiddag, Pajala, 22, Arvika 24,4, Uppsala 24,1 och Örebro 25,4, klappar Sverige till högoddsländer som Frankrike och Spanien rejält. +12 i Paris och under +10 på flera håll i Spanien framstår som direkt ruggväder.

- Lågtrycket nere i Europa och ett stort högtryck borta i Ryssland har gett oss i Skandinavien fördel, förklarar meteorolog Daniel Fredriksson på SMHI.

Snart normalt igen

- Det varma och soliga vädret har legat stadigt parkerat från norr till söder. Med de högsta temperaturerna i norr.

Hur länge råder detta drömläge?

-Tyvärr kommer en kallfront smygande längst uppe i norr redan i slutet av helgen. Den avancerar så smått söderut under veckan och sedan kan vi räkna med normala temperaturer för årstiden.

Typ?

- I värsta fall nära nollan längst upp i Norrland. I södra Sverige blir det inget jättebakslag, från +10 i Svealand upp till +20 i Skåne.

Plus en del regnskurar - hett efterlängtade av landets odlare.

Ebba von Essen