Fångarna tvingades dansa

Vittne berättar om britternas tortyrlekar

NYHETER

LONDON

Först kom slagen och sparkarna.

Sen kom förödmjukelsen. De brittiska soldaterna hånskrattade och beordrade de irakiska fångarna:

- Dansa! Dansa som Michael Jackson!

Daily Mirrors förstasida i dag.

Det är ett skrämmande vittnesmål som den irakiske ingenjören Kifah Talah, 44, tänker presentera i Londons High Court i nästa vecka.

Han söker kompensation för de fysiska och psykiska skador han ådrog sig när han och sju andra irakiska män greps av brittiska soldater på ett hotell i Irak i september förra året.

Männen fördes till ett förhörscenter där de misshandlades och förnedrades av upp till åtta soldater samtidigt.

Kifah Talah vittnar om hur han försågs med huva och sen fick ta emot slag mot nacken, bröstet och könsdelarna i tre dagar. En av de sju irakierna avled till följd av misshandeln.

Tortyren ackompanjerades av skrattsalvor från britterna. De lekte grymma lekar med fångarna, hade tävlingar i karatesparkar mot deras huvuden, hällde iskallt vatten över dem, tvingade dem att äta ohyggligt starkt kryddad mat - och beordrade dem att dansa "som Michael Jackson".

Slag och sparkar

För domstolen ska Kifah Talah berätta om hur de sju fångarna gavs namn efter kända fotbollsspelare som Marco van Basten och Ruud Gullit, och om de glömde bort sina nya namn straffades de med slag och sparkar.

De brittiska soldaterna tillhörde det nu ökända Queen´s Lancashire Regiment (QLR), det regemente som också anklagas för att ha utfört den tortyr som tidningen Daily Mirror visat upp på bilder.

Dessa foton misstänks fortfarande vara arrangerade i efterhand, men allt fler vittnesmål pekar på att soldaterna ur QLR verkligen utförde tortyr på sina krigsfångar.

Nytt vittne i dag

Daily Mirror har presenterat ytterligare ett vittne, en tidigare soldat i QLR, som igår förhördes av brittisk militär. I dagens Daily Mirror säger ytterligare en soldat, "vittne D", att "det fanns inga regler, fångarna fick stryk varje dag".

Peter Wennman