Bush partikamrater börjar få nog

Övergreppen på Irakfångarna kan leda till mordåtal

NYHETER

Washington

USA:s president George Bush gjorde på lördagen sitt bästa för att bättra på USA:s skamfilade rykte efter avslöjandena om att fångar torterats i Irak.

Men nu börjar även hans partikamrater få nog. Enligt senator Lindsey Graham blir det troligen åtal för mord, våldtäkt och andra grova brott när övergreppen i Irak har utretts.

I sitt radiotal på lördagen tog presidenten sin hand ifrån de utpekade militärpoliserna genom att påstå att det var ”några få som förgått sig” mot fångarna.

Men enligt Internationella rödakorskommittén (ICRC), som i enlighet med krigets lagar (Genèvekonventionerna) besöker fångar i krig, har förhållandena i fängelser som drivs av amerikaner och britter i Irak ”gränsat till tortyr”, och övergreppen har varit systematiska.

”Skapa ett helvete för dem”

En av de sju särskilt utpekade – Sabrina Harman, som setts posera på bild intill en pyramid av nakna fångar – ger också en annan bild än Bush av vem som bär ansvaret:

– Arbetet vid militärpolisen var att hålla dem vakna, skapa ett helvete för dem och förmå dem att tala, berättar hon via e-post för tidningen Washington Post.

Harmans polisenhet tog order direkt från underrättelsefolket, som hade befälet i fängelset, och från civilanställda – säkerhetsfolk i privata företag med uppdrag för amerikanska armén i Irak – som ledde förhören.

– De tog in fångarna, en och en eller i grupp och med huvor och handklovar, uppger Harman.

Frågan om vem som formellt hade ansvar för fängelset var en av dem som kom upp under utskottsförhören med försvarsminister Donald Rumsfeld i fredags.

Kritik från försvarsutskottet

– Det här blir bara värre, slog den republikanske senatorn Lindsey Graham fast vid förhören.

– Den amerikanska allmänheten måste förstå att vi talar om våldtäkt och mord.

Graham är medlem av senatens försvarsutskott.

– Vi talar inte bara om att människor utsatts för förödmjukande behandling utan om mycket allvarliga anklagelser, sade han.

Rumsfeld uppgav att han känner till ”hundratals” opublicerade bilder och videofilmer på övergrepp. Om de offentliggjordes skulle de vålla ännu större skada, sade han.

Den hårt pressade Rumsfeld öppnade sitt anförande med att be om ursäkt – mer rakt på sak än vad president Bush förmått göra. Han sade också att ett system för att ge fångarna skadestånd är under övervägande.

Kvinna åtalad

En kollega till militärpolisen Sabrina Harman, 21-åriga Lynndie England, åtalades i fredags. Hon har tidigare degraderats för sin delaktighet i tortyren i det beryktade Abu Ghurayb-fängelset. Bilder som spritts jorden runt visar hur hon håller en liggande fånge i koppel och glatt pekar på en fånges könsorgan.

Nu anklagas hon för att ha vanhedrat USA:s krigsmakt, för stämpling till vanvård av fångar, för flerfaldiga övergrepp på fångarna, för disciplinbrott och för oanständiga handlingar. Hon är den sjunde amerikanska militär som åtalas för brott mot fångarna.

Arbetet i Abu Ghurayb har troligen grusat hennes förhoppningar om högskolestudier i meteorologi, som militärtjänsten var inträdesbiljett till.

TT-Reuters