USA-allierade rasar mot övergreppen

NYHETER

Washington

President George W Bush förmådde inte beveka USA:s allierade med sin ursäkt för de amerikanska övergreppen på irakiska fångar.

Den internationella kritiken är skarp och utrikesministern i Italien, en av USA:s viktigaste allierade i Irak, var bland de mest vredgade. Han kallade förhörsmetoderna för tortyr.

- Denna tortyr är en skam för koalitionen, som vi är en del av och som är tänkt att hjälpa till med återfödseln av ett fritt Irak, sade utrikesminister Franco Frattini.

Kuwait kallade i ett uttalande USA-militärens beteende för "brott mot mänskligheten".

Tysklands utrikesminister Joshka Fischer sade att bilderna från övergreppen i Abu Ghurayb-fängelset är vedervärdiga.

Malaysia krävde hårda straff för de ansvariga för fångskandalen.

Försvarsminister Donald Rumsfelds ursäkt och fördömande av övergreppen blidkade inte den saudiarabiska dagstidningen Arab News. Tidningen krävde ministerns avgång och avvisade hans ursäkt.

Det annars neutrala Schweiz utrikesminister Micheline Calmy-Rey kallade till sig ambassadörerna från USA och Storbritannien. Hon uttryckte sin "vämjelse och vrede" över de avslöjande övergreppen, hette det i ett uttalande från utrikesdepartementet i Bern.

Godkände hård teknik

Tidningen Washington Post gjorde på lördagen nya avslöjanden om amerikanska förhörsmetoder av fångar utomlands. USA:s försvarsdepartementet godkände i april förra året en hård teknik bland de 600 fångarna i Guantánamo på Kuba. En av dem är en 25-årig svensk som greps i Pakistan i december 2001 för påstått samröre med terrorister i Afghanistan. Sedan dess är han inspärrad på basen utan att formellt anklagas för brott.

Liksom fångarna i Irak kan de i Guantánamo tvingas klä av sig nakna. De utsätts för hög musik, skarpt ljus och sömnstörningar.

Ett dokument från försvarsdepartementet sammanfattar 20 punkter som rättfärdigar de hårdaste förhörsteknikerna som en "militär nödvändighet". Dessa tekniker kräver "lämplig medicinsk övervakning".

Arméöversten David McWilliams, som Washington Post uppmanades att vända sig till med sina frågor, sade att krigsmakten antagit en teknik som följer en glidande skala. McWilliams avvisade dock frågor om vad det innebär.

Tidningen uppger dock att fångar kan tvingas stå upp i timtal och det är tillåtet att de förhörs nakna om de är ensamma i förhörsrummet.

Order att överlämna bilder

Den parallella brittiska skandalen med irakiska fångar har tagit en ny vändning. Britternas krigsmakt har beordrat soldaterna i Queen's Lancashire Regiment att överlämna alla fotografier från Irak.

En soldat avslöjade ordern i ett SMS hem från sin mobiltelefon, skriver Sunday Telegraph på söndagen. Soldaten har nu kasernförbud i sin förläggning.

Hans regemente står i centrum för den brittiska delen av den växande fångskandalen. Dess soldater ska ha misshandlat och begått övergrepp på irakier. Tidningen Daily Mirror har tryckt bilder på övergrepp och intervjuat en soldat från regementet om dem. Britterna som av tradition är stolta över sin militär har upprörts av händelserna.

Tidigare artiklar:

TT-AFP