Tjetjeniens president dödad i attentat

Minst 32 döda i sprängdåd på idrottsarena i Tjetjenien

1 av 3 | Foto: AP
Den tjetjenske presidenten Ahmad Kadyrov blev ett av offren för attentatet som misstänks ha utförts av separatister. Sammanlagt dödades minst 30 personer.
NYHETER

Tjetjeniens huvudstad Groznyj skakades av ett sprängattentat under söndagen.

En landmina exploderade på en idrottsarena – och minst 32 personer uppges ha dödats.

Däribland Tjetjeniens president Ahmad Kadyrov.

En fullsatt idrottsarena skakades av en explosion i den tjetjenska huvudstaden Groznyj under firandet av Segerdagen, avslutningen av andra världskriget. Panik utbröt och automateld hördes.

Dådet ägde rum på förmiddagen på läktaren där Kadyrov satt tillsammans med andra högt uppsatta politiker och militärer.

Valerij Baranov, rysk general och ansvarig för krigsinsatsen i Tjetjenien, skadades svårt och hans ben amputerades.

Oklar dödssiffra

Sex personer dödades enligt Vladimir Jakovlev, presidentens utsände i södra Ryssland: Kadyrov, Husein Isajev (en annan av republikens ledare), Reuters-journalisten Adlan Chasanov, en åttaårig flicka och två livvakter.

Officiella siffror gör gällande att ett femtiotal personer skadades i den kraftiga explosionen, som fördömdes av såväl EU som USA.

Attentatet är ett bakslag för Rysslands president Vladimir Putin som försöker visa att han har situationen i separatistrepubliken Tjetjenien under kontroll.

De som utförde attentatet i Groznyj kommer ”oundvikligen att få betala för det här”, sade Putin.

Tjetjeniens premiärminister ryssen Sergej Abramov, som skadades lätt, tar över presidentens funktioner tills vidare. Nyval till presidentposten ska hållas senast den 9 september.

Polisen grep fem personer i samband med dådet.

– Kadyrov var en marionett. Därför får detta ingen som helst effekt på konflikten, annat än att visa att Kremls politik är ett misslyckande, sade den förre tjetjenske presidenten Aslan Maschadovs sändebud Achmad Zakajev till TT i London.

Fem gripna

– Bomben placerades i en betongdel av stadion, sade Tjetjeniens vice inrikesminister Chamid Kadajev till rysk tv från olycksplatsen.

Han sade att det var orsaken till att bomben inte hittades under kontroller på söndagsmorgonen.

Den ryska militären väntas nu intensifiera sitt krig mot separatisterna i Tjetjenien. Hur den politiska utvecklingen kommer att se ut är mer osäkert tror Vadim Dubnov, biträdande chef på tidskriften Novoje Vremja och Kaukasienexpert.

– Nu finns några alternativ: Det finns flera kandidater, före detta rebeller, som skulle kunna bli en ny Kadyrov. En variant är att man tar dit en ”Moskva-tjetjen”, en annan att låta en ryss leda Tjetjenien – det är det ryssarna velat från början, säger Dubnov.

Han tror inte att det kommer att bli någon dragkamp om den tjetjenska presidentposten.

– Att bli Tjetjeniens president nu är som att bli ny Hamas-ledare.

Bytte sida

Kadyrov är en före detta mufti, religiös ledare, som slogs mot ryska armén under första Tjetjenienkriget 1994–96. När Putin skickade ryska trupper till Tjetjenien igen hösten 1999 gjorde Kadyrov en helomvändning och gick över på den ryska sidan. Han har lett den Kremlvänliga administrationen i Tjetjenien sedan 2000. I höstens tjetjenska presidentval var han Kremls favoritkandidat och han vann valet efter det att alla konkurrenter tvingats lägga ner sin kandidatur eller diskvalificerats.

Tidigare artiklar:

Joanna Kurosz/TT