Renägare sköt björn på fjället

NYHETER

Den björnen gapade över för mycket.

Efter tolv ihjälbitna renkalvar fick renägare Benny Jonsson nog och plockade fram bössan.

- Jag ville bara stoppa honom innan han dödade ännu fler kalvar, säger han.

Den skjutna björnen.

Just nu kalvar vajorna (renhonorna) för fullt. En renhjord är rena skafferiet för vårhungriga rovdjur. Renkalvarna är ändå lätta byten för både björn och varg.

Av den anledningen har Idre Sameby ständigt renskötare på plats uppe på fjället. Det är renägare Benny Jonsson glad för i dag.

Bet ihjäl flera kalvar

- Vi lämnade kojan vid halv fem på morgonen och såg på långt håll att vajorna var oroliga. På 500 meters håll såg vi en björn som bet ihjäl renkalv efter renkalv, säger han.

Benny Jonsson smög närmare. När björnen jagade vidare och försvann bakom en fjällkam kunde han snabbt förflytta sig i skottläge.

- Jag hade perfekt vind rakt framifrån när jag sköt björnen på cirka 80 meters håll, säger han.

"Sköt den lagligt"

Benny Jonsson hävdar att han skjutit björnen lagligt eftersom den redan dödat ett antal kalvar och var på väg att bita ihjäl ännu fler.

- Det verkar som om rovdjuren drabbas av någon slags psykos när det finns så mycket hjälplösa kalvar över allt. Vissa hade han inte ens dödat utan bara bitit över ryggen och sedan jagat vidare efter nästa.

Obduktion

Björnen sprang vidare cirka 600 meter innan den föll död ner. Polisen har hämtat björnen som ska fraktas till Uppsala för obduktion.

- Nu hoppas jag att vi slipper fler slagna kalvar i år.

- Det är en känslig period just nu och djuren behöver verkligen lugn och ro, säger Benny Jonsson.

Olle Castelius