Pressad Blair ber om ursäkt för övergrepp

NYHETER

Paris

Britternas premiärminister Tony Blair bad på söndagen om ursäkt för den brittiska krigsmaktens övergrepp på fångar i Irak.

Både Internationella Rödakorskommittén och Amnesty international har sedan lång tid varnat ockupationsmakterna Storbritannien och USA för deras övergrepp mot irakiska fångar.

- Detta är helt oacceptabelt, sade Blair i tv-kanalen France 3 under ett endagsbesök i Frankrike.

- Vi ber var och en som behandlats illa av våra soldater om ursäkt. De ansvariga ska straffas enligt arméns disciplinära regler.

Premiärministern menade emellertid, liksom USA:s president George Bush och försvarsminister Donald Rumsfeld, att det inte var fråga om en majoritet av soldaterna som betett sig på detta sätt.

- Vi gav oss in i Irak för att göra slut på sådana övergrepp och inte delta i dem.

Samtidigt växer trycket på premiärministern från politiker med krav på besked om hur regeringen handskats med rapporter om missförhållanden, skriver Reuters.

En talesman för Blairs kansli bekräftade att regeringen fick ett exemplar av en rapport från Internationella rödakorskommittén (ICRC) i februari, skriver AFP.

"Gick till toppen"

Rödakorsordföranden Jakob Kellenberg for till Washington i januari med en rapport om övergrepp i Abu Ghurayb-fängelset. Han vände sig direkt till utrikesminister Colin Powell, biträdande försvarsminister Paul Wolfowitz och nationella säkerhetsrådgivaren Condoleezza Rice, rapporterade Spiegel TV på söndagen.

- Vi gick till toppen, sade en taleskvinna för ICRC till nyhetsbyrån Reuters.

En talesman för ICRC framhöll på söndagen att innehållet i dess inspektionsrapporter som vanligt inte offentliggörs. Endast berörda regeringar får ta del av vad ICRC-inspektörer upptäcker.

Förre brittiske försvarsministern Robin Cook, som avgick i protest mot Irakkriget, sade att det är i allmänhetens intresse att regeringen offentliggör Röda korsets rapport, skriver AFP.

- Jag anser det oacceptabelt att det vi vet om rapporten i själva verket har läckt ut i Washington.

Försvarsminister Geoff Hoon har gått med på att göra ett uttalande i parlamentet under måndagen. En taleskvinna i försvarsdepartementet sade till AFP att hon inte kunde säga huruvida Hoon skulle kommentera ICRC:s rapport.

Omskakande bilder

De två allierade i kriget mot Irak, Storbritannien och USA, har skakats om i grunden av de senaste veckornas avslöjanden. Bilder har publicerats i medier som visat hur irakier behandlats av ockupationsmakterna.

När Daily Mirror tryckte bilder på hur någon misshandlade och urinerade på en irakier, sade Blair att detta är något förfärligt. Men han reserverade sig vad gällde bildernas äkthet. Bilderna hade överlämnats av en anonym soldat. Sedan dess har långt fler bilder visats upp och anonyma soldater berättat vad irakier utsatts för.

I helgen beordrade den brittiska krigsmakten att dess soldater ska överlämna alla bilder tagna i Irak.

Amnesty har sagt att militärpolis utrett uppgifterna trots att denna myndighet inte har den oberoende ställning som internationella krigslagar kräver.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM