Polisen: Vår linje var att förhandla och avvakta

NYHETER

Marcellas pappa vädjade till polisen att ingripa.

Men polisen fortsatte att förhandla med mördaren.

Två timmar senare var hans dotter död.

Foto: Patrick Persson
Polisen avvaktar under lördagens gisslandrama.

Polisen tycker att de skötte sitt jobb.

- 22-åringen hade sitt fria val. Det kanske är förmätet att säga det men jag tycker vi valde rätt i det vi kunde välja, säger polismästare Knut Dreyer.

Hela dramat tog lite drygt tre timmar.

Hotade att döda

22-åringen hotade att döda flickan om någon gick in.

Polisens linje blev att avvakta, att förhandla, att inte storma eller försöka skjuta innan läget blev akut. I så fall skulle polisen attackera med full kraft.

- Vi ville få ut flickan och skulle gå med på rimliga krav, säger polismästare Knut Dreyer som var högste chef under gisslandramat.

- Så som det slutade kan man inte bli annat än förbittrad och ledsen. Jag frågar mig hela tiden om vi kunde gjort något annat. Jag kan tänka mig att det känns ungefär likadant som när en läkare förlorat en patient.

Hos polisen i Skåne har man börjat analysera insatsen. Poliserna ska skriftligt formulera sina erfarenheter. Insatsen ska gås igenom minut för minut.

Saknade information

- Vi kunde inte se ordentligt in i lägenheten. Spanare och skyttar gav besked att blänk och ljusförhållanden inte räckte. Vi visste inte om och hur han bundit sig samman med flickan. Vi visste inte heller riktigt vad han gick för. Så som det slutade vet vi nu att vi hade att göra med någon som var mycket mer oberäknelig än vi hade anledning att tro, förklarar Knut Dreyer.

Hela dramat kunde följas av en stor skara grannar, vänner och Marcellas mor och far.

Väntade på rättegång

Flera tyckte att polisen skulle göra något - snabbt.

I polisen egna anteckningar finns noterat att Marcellas pappa efter en dryg timme ville att polisen skulle agera, annars skulle pappan ta lagen i egna händer.

Bland ungdomarna i kretsen runt Marcella talas det också om att 22-åringen redan borde blivit straffad. Han hade flera gånger varit i domstol för att stå till svars för att han med sax huggit en man i magen. Rättegångarna kunde inte fullföljas eftersom offret inte kom till rätten.

- Min klient ville ha det avklarat och lägga det bakom sig. Han skulle få hjälp av en släkting med att ordna arbete i London, säger 22-åringens försvarsadvokat Per Schunnesson.

Läs också:

Per Lindelöw