"Marcella var alltid så glad"

Tyst minut i skolan för mördade flickan

1 av 2
EGEN HYLLNING Några elever kände behov av att göra något eget. De tryckte upp affischer med en bild av Marcella och texten: Rest in peace, 1988-2004. Affischerna satte de upp runtom i skolan.
NYHETER

MALMÖ. Flaggan vajar på halv stång utanför Rönnenskolan. I korridoren står ett minnesbord med tänt ljus, ett foto av 15-åriga Marcella Ahlberg och en bok att skriva farväl i.

Men affischen med den leende Marcella är kompisarnas eget verk:

Rest in peace 1988-2004.

När eleverna kom till Rönnenskolan i morse väntade inga vanliga lektioner. I varje klassrum fanns minst två vuxna för att samtala med barnen om det fruktansvärda som hänt deras skolkamrat.

- Eleverna har fått möjlighet att reagera, var och en på sitt sätt, berättar rektorn Eva-Marie Schultz. En del har gråtit och andra har låtsats helt oberörda. Men vi har mött alla med respekt.

Efter lunch samlades alla till en tyst minut för den omtyckta flickan.

Kände sig hotad

- Hon var alltid så glad, berättar Chiro, 13. Marcella gick i min storebrors klass och alla gillade henne för att hon var så positiv. Hon talade aldrig illa om andra.

Efter den tysta minuten känner några elever behov av att göra något eget. De kopierar upp affischer med bilden på den leende Marcella och skriver "Rest in peace" (Vila i frid). Under fotot står det 1988-2004.

- Vi sätter upp dem överallt på skolan, säger tjejerna som tejpar upp affischerna.

Många pratar om att Marcella kände sig hotad av sin förre pojkvän. Att hon var rädd för att dö. Men om hon berättade detta för kompisarna, så avslöjade hon i alla fall inget för skolans personal.

- Nej, ingen har haft några sådana samtal med Marcella, säger Eva-Marie Schultz.

I dag väntar en minneshögtid över Marcella Ahlberg i S:t Paulikyrkan. Kyrkan där Marcella skulle firat sin nionde skolavslutning om en månad.

Tidigare:

Läs också:

Ingrid Carlqvist