Falsk Liljefors funnen hos Bandidosmedlem var äkta

Åtalas för grovt häleri

NYHETER

Tavelfynden hos en 30-årig Bandidosmedlem leder nu till åtal för grovt häleri. En av tavlorna som beslagtogs var en äkta Bruno Liljefors, värd flera hundra tusen kronor.

Tavlan var dock rullad med motivet inåt, vilket anses som en dödssynd i konstkretsar, den var i dåligt skick och hade blivit skadad.

Mannen stoppades i december av polisen på E6 när han körde 145 kilometer i timmen. I bagageutrymmet hittade polisen åtta tavlor av bland annat Anders Zorn och Bruno Liljefors. Vid en första undersökning konstaterades att samtliga tavlor var falska, men om en Liljefors-tavla rådde en viss tveksamhet, rapporterar Hallandsposten och TV4 Halland.

Aldrig målat en näktergal

Tavlan föreställde en näktergal och experter hävdade att Liljefors aldrig målat motivet av en näktergal. Den var alltså falsk.

Nu har ytterligare expertutlåtande reviderat den uppfattningen. Tavlan föreställer en svart koltrast och penseldragen bär Liljefors prägel, anser professor emeritus i konstvetenskap och ornitolog Allan Ellenius.

Mer konst hittades

Vid husrannsakan hos Bandidos hittades ytterligare konst. Vem som från början stal Liljefors-tavlan och övrig konst som påträffades har inte gått att kartlägga.

TT