Amnesty: Brittiska soldater dödade obeväpnade civila

Åttaårig flicka bland offren

NYHETER

Brittiska soldater dödade obeväpnade civila irakier, bland dem en åttaårig flicka, i situationer som inte utgjorde något allvarligt hot. I många fall har den brittiska armén inte ens utrett händelserna. Det skriver människorättsorganisationen Amnesty i en rapport som publiceras på tisdagen.

”Brittiska soldater har öppnat eld och dödat civila i södra Irak under omständigheter som uppenbarligen inte utgjorde något överhängande dödligt hot eller hot om allvarliga skador mot dem själva eller andra”, står det i rapporten.

”I många fall där civila dödats av brittiska soldater har den brittiska armén inte ens inlett en utredning”.

I de fall där utredningar inletts har den brittiska militärpolisen, som har ledningsansvaret för utredningarna, varit mycket förtegen. De har försett offrens familjer med liten eller ingen information alls om framsteg eller slutsatser från undersökningarna.

Åttaåring dödad

Amnestyrapporten kommer troligen att spä på upprördheten över övergreppen och tortyren av irakiska fångar som genomförts av de brittiska och amerikanska styrkorna som ockuperar Irak. Enligt rapporten har brittiska soldater dödat 37 civila irakier sedan stridsoperationerna förklarades officiellt avslutade den 1 maj 2003.

Amnesty hänvisar till ett fall, där åttaåriga Hanan Saleh Matroud avled när hon sköts i magen i Karmat Ali den 21 augusti förra året, då brittiska soldater patrullerade staden.

Rapporten citerar ett ögonvittne som säger: ”Hanan stod i en gränd omkring 60 till 70 meter ifrån det bepansrade fordonet. Plötsligt siktade och avfyrade en soldat ett skott som träffade Hanan i bålen”.

Familj fick brev

Två månader senare skickade den brittiska armén ett brev till flickans familj där man lät meddela att en brittisk soldat som var orolig för sin egen och patrullens säkerhet avlossat ett varningsskott i luften i ett försök att skingra... stenkastare.

Hanans familj har hela tiden förnekat att stenar kastats mot soldaterna.

Den Londonbaserade organisationen uppger att ett stort antal civila irakier dödats av väpnade grupper i det brittiskt kontrollerade södra Irak.

”I södra Irak har dussintals eller möjligen hundratals civila dödats av väpnade grupper och individer sedan inledningen av ockupationen, av politiska orsaker. Dödandet har skett på gatan mitt på ljusa dagen.”

”Våldet underblåses av tillgängligheten av lätta vapen”, enligt rapporten. ”Irakier verkar inte ha något förtroende för den brittiska armén eller att den irakiska polisen kan skydda dem från sådana attacker eller att förövarna ställs till svars inför rätta”.

TT