Fulla soldater torterade kattungar

Sparkades 15 meter och eldades upp - levande

NYHETER

Sex australiska soldater hade fest i baracken. De drack sig berusade och ägnade sedan resten av kvällen åt att tortera kattungar, i en händelse som upprört hela landet.

Mitt bland rapporterna om amerikanska och brittiska övergrepp mot irakiska fångar så fasar allianspartnern Australien över en alldeles egen övergreppsskandal.

Ilskan har inte blivit mindre av att det australiska fallet inte rör sig om människor – utan om kattungar.

Sex unga soldater från ett regemente i Townsville i norra Queensland dömdes i måndags till vardera drygt 10000 kronor i böter. Dessutom riskerar de sparken för händelserna under en fest den 10 april.

Släpades i rep efter moped

Soldaterna, mellan 19 och 26 år gamla, satt och drack i sin barack efter en grillfest när en av dem fick för sig att urinera på en katt och hennes fyra ungar som bodde i en lagerlokal intill. Därefter bands en av kattungarna i ett rep efter en motorcykel och släpades i 50 km/tim, skriver tidningen Townsville Bulletin.

Katten överlevde, men var ”uppenbart illa däran”, vittnade en av förövarna vid rättegången. Då gjordes en ny färd med motorcykeln, innan katten slutligen placerades på vägen och krossades under hjulen på en stor jeep.

Dränktes i bensin och brändes till döds

En annan av katterna sparkades ett 15-tal meter ut på vägen, sköljdes över med bensin och antändes. Även de två sista kattungarna brändes ihjäl med hjälp av bensin, innan soldaterna fortsatte kvällen med nattklubbsbesök.

– Det här har chockat många människor och armén kan inte godta ett sådant uppförande, kommenterade det australiska försvarets talesman Brian Hickey på tisdagen.

Soldaterna dömdes även till hundra timmars samhällstjänst för djurskyddsorganisationen RSPCA – som emellertid inte vill ha någon hjälp.

– Jag tror inte att de här soldaterna kan hjälpa till förrän de har fått någon form av behandling. Normala människor bränner inte katter levande och släpar dem efter motorcyklar, sade organisationens Queenslands-chef Mark Townsend.

TT