Tre män dömda för tio år gammalt mord

Dumpade liket i ett kalkbrott

NYHETER

För tio år sedan hittades en 19-årig man fastkedjad i ett brunnslock på botten av kalkbrottet Barva utanför Eskilstuna.

På tisdagen dömdes tre män för inblandning i mordet.

En 31-årig man dömdes till livstids fängelse medan de två andra, en 30-åring och en 27-årig man, dömdes till fängelse i tio respektive fyra år. De fick olika straff därför att deras roller i samband med mordet skiljde sig åt.

En majdag 1994 dök två sportdykare i det vattenfyllda kalkbrottet i Barva utanför Eskilstuna. På botten gjorde de ett makabert fynd. En ung man låg fastkedjad i ett tungt brunnsgaller av gjutjärn.

Den döde identifierades som en 19-årig man från Eskilstuna som anmälts som försvunnen av anhöriga.

Polisen konstaterade att mannen blivit mördad men lyckades inte binda någon till dådet.

Kontaktade själv polisen

I höstas kontaktade en 27-årig man polisen och erkände att han varit delaktig i mordet. Han orkade inte längre bära på sin hemlighet.

De tre männen stal i början av januari 1994 ett brunnslock, tog med sig en yxa, ett spett samt ett spännband och lurade in 19-åringen i en bil och körde honom till kalkbrottet i Barva. Där sköt de honom i huvudet och sänkte ned kroppen i kalkbrottet.

Motivet till mordet var en ouppklarad narkotikaaffär.

Inga tekniska bevis

Tingsrätten konstaterar att bevisningen mot männen bygger på de uppgifter 27-åringen lämnat. Det finns ingen teknisk bevisning i form av mordvapen, fingeravtryck eller andra spår.

Domstolen har inte kunnat fastslå vem som sköt ihjäl 19-åringen men anser att alla tre är att betrakta som gärningsmän. 31-åringen anses ha varit mest pådrivande att genomföra mordet och har därför dömts till det längsta straffet.

Vid straffmätningen har tingsrätten tagit stor hänsyn till att 27-åringen endast var 17 år gammal när brottet begicks och att han frivilligt berättade om mordet för polisen.

aftonbladet.se, TT