Gisslan från USA halshuggen i Irak

al-Qaidagrupp la ut video med avrättningen på hemsida i dag

1 av 3 | Foto: REUTERS
Den kidnappade Nick Berg på videon innan han avrättas.
NYHETER

En militant islamistisk grupp med kopplingar till al-Qaida visar på sin hemsida en video med en halshuggning av en amerikan, uppger nyhetsbyrån AP.

Mannen uppgav på videon att hans namn var Nick Berg och att han kom från Philadelphia. Enligt AP är han en affärsman i kommunikations- branschen och hittades halshuggen i Bagdad i lördags.

På videon syns maskerade män stående över en bunden man.

Efter en stund säger den bundne mannen:

– Mitt namn är Nick berg, min pappas namn är Michael, min mammas namn är Suzanne. Jag har bror och en syster i Philadelphia.

Hämnd för tortyr

Efteråt ser man hur de maskerade männen tar tag i honom. En av dem sätter en stor kniv mot hans nacke. När de hugger av honom huvudet hör man de maskerade männen, som enligt AP, har kopplingar till al-Qaida, skriker Allah Akbar! - Gud är stor.

Efteråt håller männen upp Nick Bergs, 26, avhuggna huvud framför kameran.

Halshuggningen ska vara en hämnd för amerikanernas tortyr av irakiska fångar i Abu Ghurayb-fängelset i Bagdad. Gruppen hotar att utföra fler avrättningar som vedergällning för de amerikanska övergreppen.

I dag las videon ut på en militant grupps hemsida på internet.

Försvunnen en månad

Nick Berg, 26, var affärsman och var försvunnen sedan en dryg månad tillbaka.

Nick Bergs familj meddelades i helgen att deras son hittats mördad. Däremot kände de inte till detaljerna om hur mordet gick till förrän videon publicerades på

– Jag visste att han blev halshuggen. Det är att föredra framför en lång och plågsam död. Men jag ville inte att omständigheterna skulle bli offentliga, säger Nick Bergs pappa Michael till AP.

Mördarna krävde fångutväxling

På videon där Nick Berg halshuggs säger en av mördarna att de erbjudit de amerikanska myndigheterna att göra en fångutväxling och byta ut Nick Berg mot en av fångarna på Abu Ghurayb-fängelset i Bagdad. Samme mördare säger på videon att den amerikanska administrationen vägrade.

Zendry Svärdkrona