Arbetarna begravda i rasmassor

Nödrop på mobilerna från de instängda

NYHETER

LONDON

Flera personer ligger fortfarande levande begravda under rasmassorna i den skotska plastfabrik som exploderade i går.

Sent i natt kämpade räddningsarbetarna frenetiskt för att gräva fram de instängda - däribland de fem personer som ringt på sina mobiltelefoner inifrån den raserade fabriken.

Foto: REUTERS
LETAR EFTER ÖVERLEVANDE Flera personer finns begravda under rasmassorna från plastfabriken. Hopp finns fortfarande om att hitta överlevande. Fem mobilsamtal har spårats inifrån katastrofområdet.

Explosionen som skakade skotska Glasgow vid lunchtid i går har hittills krävt sju dödsoffer, enligt AP och Sky News, och 40 skadade, varav 15 allvarligt.

Flera personer saknas fortfarande och de ligger med största sannolikhet begravda under tonvis av tegel och betong.

Det fanns emellertid sent i natt fortfarande hopp om att kunna rädda några av dem.

Nödrop från telefoner

Räddningsstyrkorna använder samma metoder som efter en jordbävning och söker igenom rasmassorna med robotar, kameror, värmedetektorer och hundar.

Flera timmar efter explosionen spårades fortfarande signaler från fem mobiltelefoner inifrån katastrofområdet.

Medan natten blev allt kallare och svartare i Glasgow fortsatte räddningsarbetet. De ansvariga på platsen säger att de närmaste 48 timmarna är helt avgörande för de begravda som fortfarande finns vid liv.

- Vi går till väga på samma sätt som vid en jordbävning. Det är ett både långsamt och smärtsamt arbete, sa brandmästaren Brian Sweeney i går kväll.

Sår och brutna lemmar

Olyckan i västra Glasgow tros ha orsakats av en gasläcka. Den tre våningar höga plastfabriken Stockline Plastics rasade som ett korthus.

Drygt 60 personer tros ha arbetat i byggnaden när den våldsamma explosionen skakade kvarteret.

Ett fåtal klarade sig fullständigt oskadda, däribland den 50-årige fabriksarbetaren David Andrews:

- Jag hörde en fruktansvärd smäll och sprang ut genom ett hål i väggen. Sen försökte jag dra ut människor därifrån...alla mina kollegor låg på marken med blodiga sår och brutna lemmar. Allting bara rasade ner på dem.

AFTONLADET I GÅR:

Peter Wennman