USA-tv visar video från Abu Ghraib-fängelset

Soldaternas avsky för sina fångar syns på bilderna

NYHETER

En amerikansk tv-station uppgav på tisdagen att man planerar att sända en videodagbok filmad av en amerikansk soldat i Abu Ghraib-fängelset och i lägret Camp Bucca i södra Irak.

Videon visar under vilka förhållanden irakierna hålls fångna.

CBS kommer att sända videon på onsdagen i sitt program ”60 Minutes II”, som även visade de första bilderna på de amerikanska soldaternas övergrepp i Abu Ghraib-fängelset utanför Bagdad.

Videon visar inte övergrepp, men beskriver förhållandena i Abu Ghraib och Camp Bucca och visar den avsky soldaterna, vars identitet inte avslöjas, kände för fångarna, enligt AFP.

– Det här är en sandhuggorm, säger soldaten på videon. Ett bett kan döda dig på sex timmar. Två fångar har redan dött av det, men vem bryr sig? Det innebär två färre för mig att bry mig om.

Fler övergrepp

Den senaste rapporten visar att övergrepp även inträffade i Camp Bucca, där tusentals irakiska fångar finns i amerikanskt förvar.

– Vanligtvis rymde tre i veckan, men naturligtvis, aldrig när jag jobbade, sade soldaten.

– Det beror på att de var rädda för mig. I själva verket fick jag problem häromdagen eftersom jag kastade sten på dem.

"Vi sköt två fångar idag"

– Jag hatar det här, sade hon. Jag vill åka hem. Jag vill bli civil igen. Vi sköt faktiskt två fångar i dag. En av dem blev skjuten i bröstet för att ha svingat en stör mot vårt folk i utfodringsteamet. En blev skjuten i armen. Vi vet ännu inte om han vi sköt i bröstet är död ännu.

En annan soldat som fått avsked efter anklagelser om övergrepp på irakiska fångar i Camp Bucca säger till tv-stationen att vaktbemanningen var farligt låg.

– Vid ett tillfälle, var det jag och en annan soldat på vakt. Jag övervakade 535 fångar på min sida, sade Tim Canjar.

aftonbladet.se , TT