Sjunken lettisk fiskebåt hittad svårt skadad

Kan ha blivit påkörd - sex man saknas

NYHETER

Kustbevakningen hittade på onsdagsmorgonen vraket efter den lettiska fiskebåten Astrida som varit försvunnen sedan natten mellan söndag och måndag.

Vraket har kraftiga skador i fören och läcker små mängder olja.

Det ligger på 27 meters djup, cirka 65 kilometer sydost om Ölands södra udde strax norr om Södra Midsjöbankarna, och filmades på morgonen med hjälp av undervattenskamera.

På filmen syns inga kroppar och det är alltså fortfarande oklart vad som hänt med de sex eller möjligen sju man som fanns ombord.

Sökandet avbröts

Sökandet efter eventuella räddningsflottar avbröts från svensk sida redan på tisdagskvällen. Den del av Östersjön som skulle kunna vara aktuell är noga undersökt och därför finns ingen anledning att fortsätta letandet, enligt Sjöräddningscentralen i Göteborg.

Av filmen framgår att fartyget legat för ankar då det gick till botten, uppger Patrik Mathiasson, vakthavande befäl vid Kustbevakningen i Karlskrona för TT.

Det är vanligt att fiskebåtar nattetid ankrar vid bankarna i denna del av Östersjön.

Signalerna upphörde

Fiskefartyget var utrustat med ett automatiskt identifikationssystem och avgav regelbundet signaler som gick att registrera från land. Dessa signaler upphörde plötsligt natten till måndagen, men först på tisdagen slog lettiska myndigheter larm till den svenska sjöräddningen. Orsaken till dröjsmålet är okänd.

Om det visar sig att fiskebåten blivit påkörd av ett annat fartyg är det teoretiskt möjligt att i efterhand få reda på vem som körde på.

Enligt Patrik Mathiasson finns det en inspelad film över fartygstrafiken som kan rullas tillbaka.

– Men det är tveksamt om det går att göra redan i dag, säger han.

Utredningen om olyckan kommer att skötas av Kalmarpolisen.

Dykningar under dagen

Senare under dagen ska Kustbevakningens dykare undersöka fartyget och försöka täta läckorna.

Det finns troligen mer än 1000 liter dieselolja ombord och dessutom smörjolja.

Fartyget var 25 meter långt och kom ursprungligen från Sverige. Det såldes till Lettland 1997.

Läs också:

Cecilia Klintö/TT

ARTIKELN HANDLAR OM