Hon sökte hjälp gång på gång

NYHETER

Hon har haft egna självmordstankar sedan sexårsåldern.

Hon har sökt vård - men inte fått den hjälp hon tyckt sig behöva. I går häktades 17-åringen misstänkt för att ha mördat sin mamma.

Foto: PER WIKSTRÖM
Den 17-åriga flickan förs in till tingsrätten i Norrköping.

Hon häktades i går bakom stängda dörrar av Norrköpings tingsrätt. Flickan är på sannolika skäl, den starkare graden, misstänkt för mord på sin mor.

Hon har erkänt att hon natten till i förrgår dödade sin mamma i villan de två bodde. Enligt kammaråklagare Magnus Lindquist är mordvapnet en kniv.

Ensam flicka

I familjen beskrivs den misstänkte 17-åringen som en deprimerad och ensam flicka. Flickan och hennes nu mördade mamma sökte gång på gång hjälp vid barnpsykiatrin. De togs emot, flickan fick prata - sedan skickades de hem.

- Det händer ofta att patienten blir så pass lugn av att bli sedd och lyssnad på att de allvarliga symptomen inte kommer fram, säger Danuta Wasserman, professor i psykiatri och självmordsprevention.

Därför får barnet åka hem igen. Och då kommer ångesten.

Nekades hjälp

När Aftonbladet i april kartlade väntetiderna till landets 132 Bup-mottagningar i artikelserien "När barn tar sitt liv", blev resultatet alarmerande. I vissa delar av landet tvingas unga vänta i två år.

Det var till Danderyds sjukhus som den mordmisstänkta 17-åringen flera gånger förra sommaren vände sig för att få hjälp, men nekades.

Tidigare:

Malin Nord