Daniel berättar om skotten

Förhördes på sjukhuset genom skrift och teckenspråk

NYHETER

Svårt skottskadad och drogad förhördes Daniel Linde på mordkväll.

När han fick veta att han var det andra offret skrev han:

– TOTALT SJUKT.

Här är hans egen bild av mordförsöket.

Foto: TV 4
Den skottskadade Daniel Linde.

Daniel Linde, 31, plågas ännu av sviterna från Knutbydramat den 10 januari. Den rättsmedicinska undersökningen visar att hans båda skottskador – i munnen och på den högra sidan av bröstkorgen – var livshotande.

I dag är han ett av åklagarnas nyckelvittnen inför den kommande rättegången. Och han har under förundersökningen förhörts av polisen om och om igen.

Förhördes på sjukhuset

Första förhöret hölls på intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han var drogad och skadorna ännu mycket allvarliga, men med skrift och teckenspråk kunde han höras.

När Daniel Linde fick veta att han var det andra offret förstod han ingenting. Omtöcknad missförstod han först polisen och trodde att hans fru skjutits.

Då det gick upp för honom att pastorsfrun Alexandra dödats förstod han än mindre. I stället redogjorde han med en teckning för vad som hänt honom.

Ringde larmcentralen

”Han tecknar och skriver att han skjuts strax innanför sovrumsdörren, backar tillbaka då han får skott nummer 2 i sig. Han ramlar ihop på mage framför garderoberna och ser blodet. Han tar sig då till sin telefon som finns på andra sidan sängen och ringer 112 larmcentralen. Han skriver att Samuel (Frankner, inneboende, red.) kommer in ungefär samtidigt och Samuel ringer till XX (pastorn) vilken även kommer.”

Såg sig som lockbete

Strax efter slogs Daniel Linde för första gången av en tanke – barnflickan. I förhöret säger han att hon kan ha velat skada Alexandra, eftersom barnflickan tidigare attackerat pastorns frun med hammare.

Daniel Linde såg sig då som ett lockbete. Om han sköts så skulle pastorn lämna sitt hus. Och när polisen frågade varför svarade han:

– ABSOLUT. För att XX är som en far för mig. Hur jobbigt jag än har det finns han alltid där.

Fem dagar senare kom första chocken. Barnflickan hade då erkänt att hon sköt Alexandra först.

Daniel Linde förstod ingenting och sa spontant att det var jobbigt att få veta. Än en gång upprepade han att han inte kunde se något annat motiv.

Samma sak upprepades då Daniel Linde fick veta att hans fru och pastorn gripits för inblandning. Och att de hade en kärleksrelation.

– Jag tror inte på det, sa han.

Daniel Linde sa också att han tidigare varit orolig för att hans fru skulle behandlas illa av polisen. Och det var först då hustrun – som i dag är friad från alla misstankar – släpptes som Daniel Linde svängde.

"Psykisk tortyr"

Han berättade då för polisen att han insett hur han lurats av pastorn. I ett förhör berättade han att pastorn i två års tid ”psykiskt torterat” honom. Och han sa att ”det var olika fel på Daniel”.

Plötsligt kom minnena upp till ytan för Daniel Linde. Han berättade för polisen hur pastorn berättat:

Att han sju gånger drömde om att hans första fru skulle dö.

Att han ville sitta bredvid Daniels Lindes fru på bion – för att Alexandra var svartsjuk på dem.

Att han – under en av Daniel Linde bevakade permissioner från sjukhuset – sa: ”Jag har inte sagt åt Y att skjuta dig”.

Mattias Lundell