Polisens insats i gisslandramat granskas

Åklagare synar fallet efter kritik

NYHETER

Polisens insats vid lördagens gisslandrama i Malmö då en 15-årig flicka knivdödades har fått kritik från flera håll. Överåklagare Sven-Erik Alhem har därför beslutat att granska ärendet.

– Jag har inte varit i Malmö de senaste dagarna och kunnat följa vad som hänt på plats. Men efter att jag diskuterat ärendet med länspolismästare Anders Danielsson så fattade jag beslut om att inleda en granskning, säger Sven-Erik Alhem.

Huvudanledningen till att Sven-Erik Alhem tar hand om granskningen är att anklagelserna kan komma att riktas mot personer högt upp i polisledningen.

Hittills har det kommit in fyra anmälningar från privatpersoner mot polisen för agerandet under gisslandramat. Även dessa anmälningar kommer att hamna på överåklagarens bord.

– Det blir naturligt att jag tar hand även om dessa anmälningar. Dessutom kommer jag att få handlingar från länspolismästaren, säger Sven-Erik Alhem.

Om det föreligger brottsmisstankar kan ett beslut om att inleda en förundersökning komma tidigast i nästa vecka, enligt Alhem.

Knivhugg i hjärtat

Lördagens gisslandrama slutade med att en 22-årig man utdelade ett dödande knivhugg i hjärttrakten på sin före detta flickvän. Polisen har kritiserats för att man inte agerade tidigare och stormade lägenheten eller använde sig av en prickskytt.

I stället försökte polisen få ut flickan med hjälp av en förhandlings- och förhalningstaktik. Detta misslyckades. Kommenderingschefen vid tillfället, polismästare Knut Dreyer i Helsingborg, anser att polisen gjorde rätt mot bakgrund av den information som fanns. Läget i lägenheten bedömdes som stabilt när den tragiska händelsen inträffade.

Minnesceremoni

Samtidigt fortsätter minnesstunderna och sympatiyttringarna för den mördade flickan. På onsdagskvällen anordnar 15-åringens kamrater en minnesceremoni på Gustav Adolfs Torg i Malmö.

Tidigare:

Magnus Stattin/TT