Revolvern och mobilsamtalen kan fälla dem

Åklagarens viktigaste bevis mot pastorn och barnflickan

NYHETER

UPPSALA

En kortpipig svart revolver och mobiltelefonsamtalen mellan pastorn och barnflickan direkt efter mordet i Knutby är åklagarens starkaste bevis.

Kammaråklagarna Elin Blank och Anne Sjöblom har i huvudsak delat upp bevisen i tre delar som handlar om:

att pastorn mördade sin första hustru Helene, 27.

att barnflickan sköt ihjäl pastorns andra hustru Alexandra och mordförsöket på Daniel Linde.

att pastorn ligger bakom och har förberett medhjälp till även mordförsök på Daniel Linde och mord på sina andra hustru Alexandra.

Första fruns död ingen olycka

Åklagarna slår fast att att flera personer har vittnat om att pastorna har sagt att han hade problem i sitt första äktenskap.

Polisen har gjort en rekonstruktion och tillsammans med utlåtanden från teknologie doktor Sven Kleiven står det klart att skadan i kvinnans skallben inte kan ha uppkommit i vid ett fall i badkaret. Professor Olle Nilsson slår fast samma bedömning - det var ingen olycka.

Kvinnan var dessutom påverkad av 2,0 mikrogram dextropropoxifen per gram lårblod. Tillräckligt mycket för att en människa under vissa omständigheter ska avlida.

Åklagaren kan också visa att pastorn själv hade recept och hämtat ut Dexofen i oktober 1999, en månad före dödsfallet. När obduktionsutlåtandet kom, så har det manipulerats av pastorn.

Barnflickan har i flera förhör erkänt att hon mördade Alexandra och där är allt klart. Men åklagaren har säkrat bevis i mordvapnet en gammal revolver Smith & Wesson, som barnflickans köpte på nyårsaftonen på Sergels torg. Hon pekade själv ut var hon efter skotten i Knutby kastade mordvapnet nära fastlandet från Ölandsbron. Hon erkänner även att hon försökte döda första hustrun med en hammare.

Över två tusen sms

I polisförhören berättar barnflickan om sitt kärleksförhållande till pastorn och polisen har säkrat 2 200 sms.

Barnflickan är psykiskt sjuk och får i dag vård.

Pastorns kärleks-sms är mycket starka bevis om hans makt över barnflickan.

Drömde att hon skulle dö

Polisen har en rad förhör med vittnen, som berättar att pastorn uttalat att han drömt om att hans andra hustru Alexandra skulle dö.

– Jag skulle inte bli förvånad om Alexandra och Daniel blir skjutna, ska pastorn ha sagt.

Men det direkt avgörande beviset mot pastorn finns i telefonavlyssningar och där framgår det hur han pratade med barnflickan om de planerade brotten.

Läs också:

Lennart Håård