Polisen: Så mördades första frun

"Hon levde inte rent"

Foto: POLISEN
dog i badkaret Pastorns första fru, Helén, slog huvudet i kranen ovanför badkaret och förblev sedan liggande livlös. Pastorn misstänks ha drogat henne. Bilden kommer från polisens rekonstruktion.
NYHETER

Polisen misstänker att pastorn mördade sin första hustru Heléne 1999 genom att krossa hennes skalle i badrummet.

Efteråt förklarade han:

– Hon levde inte rent därför att hon inte lydde mig. Hon var olydig och upprorisk. Räddningen för henne var att komma hem till Gud.

Foto: POLISEN
Kranen i badrummet där Helén ska ha slagit i huvudet.

Den 32-årige pastorn åtalades i dag för mord även på sin första hustru Heléne. Den 18 december 1999 hittades 27-åringen död i badkaret i villan i Knutby. Hon hade krossat skallen mot vattenkranen.

I polisutredningen, som blev offentlig i dag, avslöjas att pastorn före dödsfallet talat om att Heléne måste dö.

Några dagar före händelsen gick pastorn fram till den 27-åriga barnflickan efter ett möte i kapellet. Han berättade för henne att han hade problem i sitt äktenskap.

– Någonting måste ske, sade han.

Talar för mord

Dödsfallet skrevs av som en olyckshändelse. I dag är bedömningen en annan.

Trots att flera år har gått har polisen försökt att rekonstruera händelsen och skaffa bevis mot pastorn, som förnekar mordanklagelserna.

– Jag har inte dödat Heléne. Jag skulle aldrig klara av att göra det. Jag älskade Heléne, säger han i förhör.

Flera indicier talar dock för ett mord. Professor Olle Nilsson slår fast att Heléne Fossmos huvudskada endast kan ha uppkommit om hennes huvud träffat kranen i horisontell riktning. Hon kan alltså inte ha stått upp och fallit nedåt.

– Kraften i huvudets rörelse måste ha varit stor. Hon kan inte ha orsakat sig skadan själv, skriver han i ett utlåtande.

Heléne hade en livshotande dos av ämnet dextropropoxifen i kroppen. Polisen tror att pastorn drogade ned henne för att lättare kunna döda henne genom att slå hennes huvud mot kranen.

”Jag kan inte förklara hur Helen dog”

– Jag kan inte förklara hur Helen dog. Jag har litat på vad som sades till mig efter utredningen då, att det även om det var knepigt inte berodde på någon yttre påverkan utan på en extrem olyckshändelse, säger pastorn i förhör.

I oktober 1999 fick pastorn recept på den smärtstillande medicinen Dexofen som innehåller dextropropoxifen.

Polisen vet också att pastorn efter dödsfallet förfalskade obduktionsprotokollet och tog bort uppgiften om den dödliga dosen.

Läs också:

Andreas Harne, Rickard Westman