Anders Sundström ny vd på Folksam

Förre ministerns lön: 310000 kronor i månaden

NYHETER

Anders Sundström lämnar politiken för att i stället bli vd för försäkringsbolaget Folksam.

Foto: MAJA SUSLIN
- Jag lämnar riksdagen, jag lämnar partiledningen, jag lämnar sparbanken och jag lämnar också Föreningssparbankens styrelse, säger Anders Sundström.

Den tidigare näringslivsministern Anders Sundström har jobbat i finansbranschen förr. Fram tills nu har han varit styrelseordförande i Pitedalens Sparbank och före dess vd i banken under sex år.

Nu ska han ta över vd-posten på Folksam i samband med att Tore Andersson går i pension.

Trots att försäkringsbolagen har fått utstå mycket kritik på senare tid, känner sig inte Anders Sundström avskräckt.

- Jag tycker snarare att det är stimulerande, säger han.

- Jag tror på den kundägda modellen för försäkringsbolag. Jag tror att det finns ett större förtroende för bolag som inte är ägda av aktiemarknaden. Och det gäller nog försäkringsbranschen också.

Många uppdrag

Anders Sundström har och har haft många uppdrag inom politiken. Bland annat har han varit socialminister, även om han bara stannade några veckor på den posten, och inför folkomröstningen om euron var han ja-general för socialdemokraterna.

Nu ska Sundström sätta sig ned och skriva ett antal avskedsbrev. Det är många uppdrag som han ska avsäga sig.

- Jag lämnar riksdagen, jag lämnar partiledningen, jag lämnar sparbanken och jag lämnar också Föreningssparbankens styrelse. Jag ska ägna hela min energi åt detta, säger han.

Bra villkor

Anders Sundström kommer att få en lön på 310 000 kronor i månaden. Dessutom kommer ett belopp motsvarande 35 procent av lönen att betalas in som en pensionspremie.

- Jag får väldigt bra villkor. Men ingen bonus, inga lägenheter, ingenting sådant. Allt är öppet och tydligt, säger han.

Den 1 september efterträder Sundström Tore Andersson. Enda smolket i bägaren är att älgjakten startar samma dag som han måste infinna sig på Folksam för att börja sitt nya jobb.

- Men det är smällar man får ta, säger han.

Maria Davidsson/TT