Indien: Valnederlag för hindunationalister

Klanen Gandhi åter – Kongresspartiet bildar ny regering

NYHETER

Familjen Gandhis Kongressparti har återerövrat regeringsmakten i Indien. Valutgången i världens största demokrati blev en chock för hindunationalisterna med premiärminister Atal Behari Vajpayee i spetsen.

Foto: AP
Sonia Gandhi tänker bilda en ”stark, stabil och sekulär” regering.

Torsdag eftermiddag lämnade Vajpayee in högerkoalitionens avskedsansökan till president Abdul Kalam, och den hittillsvarande oppositionsledaren Sonia Gandhi, änka efter Rajiv Gandhi, meddelade att hon tänker bilda en ”stark, stabil och sekulär” regering.

Partiledningen höll ett möte på kvällen för att diskutera vem som ska bli premiärminister. Många tycker att 57-åriga Sonia Gandhi är självskriven. Frågan är bara om hon själv vill.

Den glädjestrålande Sonia Gandhi själv gav inget svar på den frågan när hon mötte pressen. Hon sade bara att det avgörs på lördag och att premiärministerposten ”normalt” går till det största partiet.

Inte välstånd för alla

Kongresspartiet satsade framför allt på landsbygdens fattiga i sin valrörelse. Den satsningen gick uppenbarligen hem; inte alla i miljardnationen kände igen det växande välstånd som Vajpayees BJP hänvisade till när det bad väljarna om förnyat förtroende.

När 539 av 543 mandat hade fördelats hade Kongresspartiet och dess allierade säkrat 214 mot bara 187 för BJP-koalitionen. Men 138 mandat hade gått till diverse regionala partier och oberoende kandidater, och en del av dem måste Kongresspartiet vinna över till sig för att kunna bilda regering. I fyra valkretsar måste valet göras om av olika skäl.

BJP har haft regeringsmakten sedan 1998 och var det första uttalat hinduistiska partiet som fått förtroendet att styra det sekulariserade jättelandet. Valet utlystes fem månader i förtid; partiet hoppades kunna dra fördel av Vajpayees popularitet och den kraftiga ekonomiska tillväxten. Men det slog slint.

Kampanj per sms

Kongresspartiet gick till motattack och använde BJP:s glättade kampanj under mottot ”Indien skiner” som vapen. Den kampanjen, som bland annat fördes med sms-meddelanden till väljarna, saknade kontakt med miljoner fattiga på landsbygden som inte ens har fungerade elektricitet och rinnande vatten hemma, påpekade Kongresspartiet.

– BJP:s ekonomiska politik, som har nått många av de uppställda målen, har samtidigt alienerat stora delar av valmanskåren som är alltför fattiga och marginaliserade för att ha någon glädje av den, konstaterar den politiske bedömaren Pran Chopra.

Kongresspartiet har lovat fortsatt privatisering – men med ”ett mänskligt ansikte”. Trots sina socialistiska rötter var det Kongresspartiet som inledde den ekonomiska liberaliseringen 1991.

Kongresspartiet styrde Indien i 45 år men har nu varit borta från makten sedan 1996. BJP har under valrörelsen i hög grad siktat in sig på den Italienfödda Sonia Gandhi, som beskrivits som ”en utlänning”, trots att hon aldrig visar sig i annat än indiska kläder och talar flytande hindi, om än med brytning.

Men Sonia Gandhi vann med stor majoritet i sin valkrets Rae Bareli. I den angränsande valkretsen Amethi vann hennes 33-årige son Rahul stort. Han fick över 66 procent av rösterna och närmaste medtävlaren knappt 17.

(TT-AFP