Rumsfeld besökte skandalfängelset

USA:s försvarsminister på blixtbesök i Bagdad

Foto: AP
Donald Rumsfeld på plats i Abu Ghraib, guidad av generalen Geoffrey Miller, chef för fängelsesystemet i Irak,
NYHETER

BAGDAD

USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld kom överraskande till Irak på torsdagen och flög med helikopter till Abu Ghurayb, fängelset i centrum för skandalen kring USA-soldaters övergrepp mot irakiska fångar.

Med sig hade han USA:s försvarschef general Richard Myers.

Vid fängelset utanför Bagdad fick Rumsfeld ett kyligt mottagande av irakierna, rapporterade AFP. Hundratals fångar såg försvarsministern åka runt i bil på området. Somliga gjorde tummen ned, andra höll upp en trasig irakisk flagga.

Under den 15 timmar långa flygningen från Washington till Irak förnekade Rumsfeld att hans resa skulle vara något försök att dämpa kritiken mot fångmisshandeln i Abu Ghurayb.

– Om någon tror att jag reser dit för att ösa vatten på elden så har de fel, sade ministern på planet och tillade att han ville ”tacka de amerikanska trupperna för den fina insats som de gör” och träffa deras befäl.

”Förfärlig tragedi”

– Vi är angelägna om att de gripna behandlas korrekt. Vi vill att soldater uppför sig korrekt och att befälssystem fungerar som de ska, förklarade Rumsfeld som har stått emot avgångskrav från dagstidningar och demokratiska meningsmotståndare i USA.

Försvarsföreträdare sade att Rumsfelds och Myers hastigt påkomna Irakresa hade drivits fram av den uppståndelse som bilderna av amerikanska militärvakters förödmjukande behandling av fångna irakier väckt.

– Det här är en förfärlig tragedi. Det kommer vi aldrig att förneka, sade Myers men tillade att USA-sidan sannolikt ändå har den moraliska rätten på sin sida i Irak.

Ny organisation

De senaste dagarna har Rumsfeld och Myers flera gånger utsatts för hårda utskottsförhör i Washington om huruvida kränkningar, sexuella övergrepp och fysiskt våld ingår bland metoderna för att ”mjuka upp” fångar inför förhör.

I Bagdad träffade försvarsministern generalmajor Geoffrey Miller, den nye militärchefen för USA:s fängelser i Irak. Miller sade att han helt hade organiserat om verksamheten vid Abu Ghurayb-fängelset, delvis genom att klarare skilja på förhörs- och vanlig vaktpersonal.

USA gör åtskillnad mellan fångar som hålls i enlighet med Genève-konventionen, som de i Irak, och de som kallas ”olagliga stridande” och hålls på militärbasen Guantanamo Bay i Kuba.

Strider

Medan Rumsfeld och Myers besökte Bagdad och Abu Ghurayb fortsatte striderna i de heliga irakiska städerna Najaf och Karbala, där USA-trupper bekämpar ett shiamuslimskt väpnat uppror lett av den radikale predikanten Muqtada al-Sadr.

Medlemmar av al-Sadrs milis Mahdi-armén rapporterades under natten ha stormat Najafs största polisstation och lagt beslag på alla vapen där innan amerikanska stridsvagnar fick dem att retirera.

(TT-Reuters