SVT:s inslag anmält till Granskningsnämnden

NYHETER

Det tog lite drygt tolv timmar innan SVT Aktuellts inslag som visade polisens bilder på den skjutna kvinnan i Knutby blev ett ärende för Granskningsnämnden.

Om ärendet ska behandlas krävs dock klartecken från den mördade kvinnans anhöriga.

Bilden som togs av polisens tekniker ett par timmar efter mordet visar den skjutna kvinnan liggande på golvet vid sängen och fanns med i den förundersökning som offentliggjordes på onsdagen.

Enligt de pressetiska reglerna ska landets nyhetsredaktioner visa brottsoffer och deras anhöriga största möjliga hänsyn och bilder av det här slaget brukar aldrig publiceras.

Ber om ursäkt

Aktuellts chef och ansvariga utgivare Helena Stålnert ber om ursäkt för att bilden fanns med i onsdagskvällens nyhetsinslag från Knutby.

”Publiceringen var ett misstag. Aktuellt anser att det var uppenbart olämpligt att visa bilden och beklagar djupt det obehag publiceringen orsakat anhöriga och övriga tittare”, säger hon i ett pressmeddelande.

Flera svenska publicister är klart kritiska mot Aktuellts agerande.

– Likbilder förekommer i Italien och det har hela Europa kritiserat dem för länge. Jag utgår från att inslaget fälls i Granskningsnämnden, säger Jan Guillou till Aftonbladet.

Osäkert om prövningen blir av

Granskningsnämnden för radio och tv diarieförde en första anmälan mot inslaget på torsdagsförmiddagen, men det är dock inte säkert att nämnden kan pröva ärendet. Det finns en paragraf i SVT:s sändningstillstånd som säger att den enskildes privatliv ska respekteras i programverksamheten, men för att gå vidare krävs att anhöriga till den döda kvinnan ger sitt medgivande.

– Får vi inte ett sådant tillstånd så får vi inte pröva ärendet, säger Eva Tetzell på Granskningsnämnden.

Björn Ewenfeldt/TT