Terrorister hotar OS i Aten

Extremistorganisation bombade bank i morse

NYHETER

Ett nytt terrorhot har riktats mot sommarens OS i Aten.

En extremistorganisation bombade i morse en banklokal.

Nu varnar de alla besökare: ”Vi ser OS som ett krig”.

En inhemsk extremist organisation – som kallar sig ”Den revolutionära kampen” – tog på torsdagen på sig tre bombattentat i Aten den 5 maj. Och samtidigt som beskedet nådde grekiska medier slog man till på nytt.

En hemmagjord bomb – byggd av en gasbehållare – riktades mot ett bankkontor i Aten. Förstörelsen blev inte speciellt omfattande och en andra laddning riktad mot en närliggande bank exploderade aldrig.

Stor oro

Trots det vållar dådet stor oro. I dagarna genomför den olympiska säkerhetsorganisationen en omfattande övning inför sommarens spel och säkerhetsdebatten väntas åter blossa upp.

I ett uttalande från gruppen hette det, enligt Sky News, att man betraktar tävlingarna som ett krig. Och till tidningen ”Pontiki” sa gruppen:

Ser det som ett krig

– När det gäller de olympiska spelen ser vi Greklands förvandling till ett fort, Natos inblandning, närvaron och arbetet från utländsk säkerhetstjänst, inte som den festival organisatörerna talar om, utan som ett krig.

– Alla de som representerar det internationella kapitalet, de globala legosoldaterna och såväl regeringsrepresentanter som välbärgade västerländska turister som planerar att besöka de olympiska spelen är inte välkomna.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM