Stulna fornfynd från Gotland säljs på nätet

Vikingaföremål som svärd och knivar till salu hos företag i USA

NYHETER

Flera svenska vikingaföremål säljs nu på internet.

Det handlar om flera svärd och knivar som förmodligen har stulits.

– Sådana föremål ska inte hamna på den allmänna marknaden, man blir förbannad, säger Christian Runeby, biträdande länsantikvarie till Gotlands Tidningar.

Christian Runeby, länsantikvarie på Gotland, har polisanmält de förmodade stölderna. Han har också vänt sig till utrikesdepartementet och frågat om de kan be den amerikanska regeringen att beslagta föremålen så att man kan undersöka om de är äkta.

– Jag är ganska övertygad om att de kommer från Vallstena på Gotland, säger länsantikvarie Christian Runeby till nyhetsbyrån AP.

Värda 200 000 kronor

Internetsidan som säljer vikingaföremålen upptäcktes av en person som sökte information om vikingatiden i Sverige.

– Vi kan bara beklaga att de (föremålen) finns där. Det är som att riva ut en sida ur en historiebok som aldrig kan ersättas, säger Runeby till AP.

De arkeologiska fynden värderas till omkring 200 000 kronor och säljs enligt Associated Press av det amerikanska företaget Faganarms, som är specialiserade på forntida vapen och rustningar.

På webbsidan finns nära 100 fynd från vikingatiden, år 800 till 1050. Enligt Faganarms härrör samtliga från en enskild bosättning på Gotland.

Riskerar fängelse

Många ovanliga vapen, hästutrustning och andra järnföremål som användes vid rituella avrättningar, uppger Faganarms. På sidan visar man flera fotografier på bältesspännen, hästselar, armband, knivar och spjutspetsar.

Enligt svensk lag måste alla arkeologiska fynd – även de som hittas på privat mark – lämnas till staten.

Den som tar med sig fynden från Sverige kan dömas till fängelse i upp till ett år.

Johan Kristensen